Huurachterstand bedrijfspand. Wat te doen als verhuurder?

Als verhuurder kan je te maken krijgen met huurachterstand bij je bedrijfspand. De huurder betaalt niet of niet op tijd. Hierdoor loop jij inkomsten mis. Lees in deze blog wat je in zo’n geval kunt doen als verhuurder.

Je kan jouw huurder niet zomaar uitzetten. Het is belangrijk is om een goed onderbouwd feitelijk dossier op te bouwen. Schakel HuurrechtJuristen.nl in voor hulp.

Huurachterstand bedrijfspand: wat te doen?

Jouw huurder heeft de huur niet betaald binnen de afgesproken termijn. De huurder is daardoor automatisch in verzuim. Hierdoor kunnen juridische maatregelen worden genomen.

Communicatie verplicht of niet?

Het is wettelijk niet verplicht om de huurder in gebreke te stellen via een brief. Toch is vaak niet de beste optie om direct een gerechtelijke procedure te starten. Dit kan namelijk veel tijd kosten. Het heeft dus voordelen om de huurder eerst op de huurachterstand te wijzen en aan te dringen op een betaling.

3 stappen om huurachterstand op te lossen

De volgende stappen kun je doorlopen om de huurachterstand van je bedrijfspand op te lossen.

1. Stel de huurder in gebreke

Stel de huurder in gebreke door middel van een schriftelijke aanmaning. Leg alle betalingsherinneringen en aanmaningen vast in een dossier. Hierdoor kan je, mocht het tot een gerechtelijke procedure komen, aantonen dat jij de huurder meerdere malen hebt herinnerd aan de betalingsachterstand.

2. Schakel een incassobureau in

Blijft betaling uit? Huur dan een professionele partij in zoals HuurrechtJuristen.nl. Wij sturen meerdere herinneringen en aanmaningen naar de verhuurder, met inbegrip van wettelijke vereisten. In 90% van de gevallen vordert HuurrechtJuristen.nl het geld zonder tussenkomst van de rechter.

HuurrechtJuristen.nl kan ook optreden als bemiddelaar en een gepaste betalingsregeling voorstellen. Zo’n betalingsregeling kan een hoop tijd en geld schelen.

Daarom HuurrechtJuristen.nl

  • Procedures tegen een vast tarief
  • 16 jaar ervaring in huurrecht
  • 91, klantwaardering

3. Start een ontruimingsprocedure

Weigert de huurder nog altijd te betalen? Dan kun je een ontruimingsprocedure starten. Dit kan bij een huurachterstand van minimaal drie maanden. De rechter bepaalt of het bedrijfspand ontruimd mag worden of niet.

Het kan voorkomen dat de rechter beslist om niet tot ontruiming over te gaan, bijvoorbeeld wanneer de huurder zijn betalingsgedrag verbetert, er sprake is van gebreken in de woning of bij bijzondere omstandigheden. Maar wanneer er een huurachterstand is van drie maanden, dan geeft de rechter de verhuurder meestal gelijk en wijst de rechter ontruiming toe.

Ontruiming op basis van herhaalde wanbetaling

Het is ook mogelijk dat de rechter ontruiming van de woning toewijst bij 2 maanden huurachterstand. Dit kan indien de huurder binnen een jaar voorafgaande aan een tweede rechtszaak al eens eerder door de rechter veroordeeld is tot wanbetaling van de huur (eerste rechtszaak). Ook als de huurder bijvoorbeeld tussentijds of gedurende de procedure betaalt.

Wat kost het inhuren van HuurrechtJuristen.nl en zie ik de achterstallige huur nog terug?

De verhuurder wil uiteindelijk de verhuurder uitzetten. Dit kan leiden tot een gerechtelijke procedure. Kies er in dat geval voor om je te laten bijstaan door HuurrechtJuristen.nl. Onze ervaren juristen hebben minimaal 10 jaar proceservaring met ontruimingsprocedures en werken volgens het NVI-keurmerk. HuurrechtJuristen.nl procedeert op basis van no cure no pay.

HuurrechtJuristen.nl vordert in de gerechtelijke ontruimingsprocedure ook de huurachterstand van het bedrijfspand, lopende huur, rente en kosten.

Crispijn Sneevliet - IntoCash - Staand
Crispijn - profielfoto

Crispijn Sneevliet

Incassospecialist en jurist

Crispijn Sneevliet schreef deze blog voor je. Crispijn is oprichter van HuurrechtJuristen.nl en incassojurist. Hij beantwoordt al jouw vragen omtrent het verhuren van woningen en bedrijfspanden en helpt je verder bij ontstaande huurachterstanden.

Crispijn - profielfoto
Geplaatst op 31 juli 2020
Crispijn Sneevliet
Incassospecialist en jurist

Verhuurder? Blijf juridisch op de hoogte. Meld je aan.

Nieuwe huurwetgeving  ✔ Relevante adviezen Vonnissen in huurrecht. Deze onderwerpen behandelen we in onze maandelijkse nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht