Huurachterstanden en huisuitzettingen in 2022: de balans verschuift

Het was goed nieuws: de huurachterstanden daalden in de ‘coronajaren’ 2020 en 2021. In 2019 was het totale bedrag nog € 244 miljoen. In 2020 daalde het naar € 226 miljoen en in 2021 nog verder naar € 205 miljoen. Dat was een flinke daling van 16%.

Eind 2020 hadden 150.500 huurders een huurachterstand, maar eind 2021 waren dat er nog maar 113.100. Een positieve trend, toch?

Opwaartse trend in 2022

Jammer genoeg lijkt 2022 een ander verhaal te vertellen. In de eerste maanden van het jaar gaf 37% van de corporaties aan dat het aantal huurders met achterstanden toeneemt. Bijna de helft meldt zelfs dat de achterstanden groter worden. Dit is verontrustend, want het kan wijzen op financiële problemen als gevolg van de pandemie.

Hulpbehoevendheid neemt toe

Wat nog meer zorgen baart, is dat de helft van de corporaties ziet dat meer huishoudens om betalingsregelingen en maatwerk vragen. Huurders geven aan de huur of energierekening niet te kunnen betalen. Er zijn zorgen dat dit in de tweede helft van 2022 nog erger wordt.

Stijging van huisuitzettingen

In 2022 zet de daling van huisuitzettingen door, wat aangeeft dat woningcorporaties betalingsproblemen bij huurders sneller opmerken en aanpakken. Een gerechtelijk vonnis en uitzetting blijven de minst gewenste opties bij achterstanden, maar blijken soms noodzakelijk om tot betalingsregelingen te komen. Opvallend is dat hoewel 81% van de vonnissen te maken heeft met huurachterstanden, dit bij uitzettingen nog maar bij 58% het geval is, omdat andere factoren vaak meespelen bij juridische stappen.

Betaalrisico’s in de praktijk

Onderzoek van Nibud, in opdracht van Aedes en Woonbond, laat zien dat sommige groepen, zoals mensen met beperkte taal- en rekenvaardigheden, mensen met een migratieachtergrond, mensen met een verstandelijke beperking of mensen met een wisselend inkomen, sneller en langer in financiële problemen blijven. Dit wordt door meer dan 60% van de corporaties bevestigd.

Vroegsignalering en samenwerking

De meeste corporaties (75%) nemen snel contact op met huurders als een betaling achterblijft, vaak binnen een maand. Ze gebruiken telefoon, e-mail, sms en WhatsApp. Huisbezoeken blijken vaak effectief, volgens 70% van de corporaties.

Sinds begin 2021 moeten gegevens over huurachterstanden wettelijk met de gemeente worden gedeeld. Dit gaat nu bij meer dan 93% goed, een flinke verbetering ten opzichte van 80% vorig jaar.

Maar er zijn knelpunten in de samenwerking met gemeenten. Terugkoppeling over de medewerking van huurders aan schuldhulptrajecten blijkt soms onvoldoende, en gemeentelijke diensten hebben te maken met beperkte capaciteit en lange doorlooptijden.

Conclusie

Hoewel eerdere jaren positieve ontwikkelingen lieten zien, roepen de cijfers van 2022 zorgen op. Het is cruciaal dat woningcorporaties, gemeenten en andere instanties blijven samenwerken om huurders te ondersteunen, vooral degenen die kwetsbaar zijn voor financiële problemen. Het herinnert ons eraan veerkrachtig te blijven, zelfs in onzekere economische tijden.

Daarom HuurrechtJuristen.nl

  • Procedures tegen een vast tarief
  • 16 jaar ervaring in huurrecht
  • 91, klantwaardering

Huurrechtjuristen.nl inschakelen

Het uitzetten van een huurder is de laatste uitzonderlijke stap bij wanbetaling door de huurder. Dit is een situatie die zowel huurder als verhuurder willen voorkomen. Bij HuurrechtJuristen.nl werken we altijd met respect voor de debiteur. Zonder dat de relatie tussen jou en de huurder beschadigt. Deze integere werkwijze wordt bevestigd via onze NVI-accreditatie.

Huurrechtjuristen.nl zet een inhoudelijk juist en sterk dossier voor je op. Neem online contact met ons op of bel ons via 010 – 2681067. We helpen je graag verder.

Jelle Jonker IntoCash - Profielfoto
Geplaatst op 7 september 2023
Jelle Jonker
Incassospecialist en jurist

Verhuurder? Blijf juridisch op de hoogte. Meld je aan.

Nieuwe huurwetgeving  ✔ Relevante adviezen Vonnissen in huurrecht. Deze onderwerpen behandelen we in onze maandelijkse nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht