Nieuwe regels voor vroegtijdige signalering huurschulden in Rotterdam

Met ingang van 1 mei 2024 gelden nieuwe regels voor vroegsignaliering van huurschulden bij de Rechtbank Rotterdam. Deze regels helpen om schulden sneller te zien en samen op te lossen.

De nieuwe regels voor vroegtijdige signalering worden voorlopig alleen door de Rechtbank Rotterdam gehanteerd. Wij verwachten dat de nieuwe regels de standaard gaan worden voor heel Nederland.

Hoe werkt het?

Stel, je huurder heeft een huurschuld. Als tussen de vroege melding vroeg van de huurschuld en de datum waarop de dagvaarding is uitgebracht minder dan twee maanden ligt, dan zal ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van het gehuurde worden afgewezen. Reden is dat de melding vroeg signalering tot doel heeft schuldhulpverlening op gang te brengen, zodat ontbinding en ontruiming voorkomen kan worden.

En als het langer duurt?

Als tussen de melding vroeg signalering en de datum waarop de dagvaarding is uitgebracht meer dan zes maanden ligt, zal de ontbinding ook worden afgewezen. Een uitzondering is indien de kantonrechter van oordeel is dat op grond van in de dagvaarding aangevoerde en met stukken onderbouwde omstandigheden toch van een oudere melding gebruikgemaakt kan worden.

Wat betekent dit voor verhuurders en huurders?

Deze nieuwe regels zijn goed nieuws. Voor huurders betekent het een kans om uit de schuld te komen voordat het erger wordt. Voor verhuurders is het een reminder om op tijd problemen te melden en mee te werken aan oplossingen.

Kijk naar de toekomst

Het nieuwe vroegsignaleringbeleid kan veel mensen helpen. Het kan voorkomen dat mensen hun huis uit moeten vanwege schulden. Iedereen moet samenwerken: huurders, verhuurders en hulporganisaties. Dit kan een voorbeeld zijn voor andere plekken in Nederland.

Hebben jij en de huurder een conflict waar jullie samen niet uitkomen? Neem dan contact op met HuurrechtJuristen. Wij geven jou juridisch advies.

Daarom HuurrechtJuristen

  • Procedures tegen een vast tarief
  • 16 jaar ervaring in huurrecht
  • 91, klantwaardering
Jelle Jonker IntoCash - Profielfoto
Geplaatst op 5 maart 2024
Jelle Jonker
Incassospecialist en jurist

Verhuurder? Blijf juridisch op de hoogte. Meld je aan.

Nieuwe huurwetgeving  ✔ Relevante adviezen Vonnissen in huurrecht. Deze onderwerpen behandelen we in onze maandelijkse nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht