Diplomatenclausule in huurovereenkomst. Voorbeeld en uitleg

Een diplomatenclausule in een overeenkomst kan twee verschillende betekenissen hebben met betrekking tot huurcontracten. In deze blog leggen we het verschil uit en geven we bij beide betekenissen een diplomatenclausule-voorbeeld .

Zorg ervoor dat je een juridisch juist huurcontract opstelt, en voorkom eventuele problemen met jouw huurder. Schakel HuurrechtJuristen.nl in.

De reden voor opnemen diplomatenclausule in een overeenkomst

Een verhuurder verhuurt een woning voor onbepaalde tijd aan een huurder. De verhuurder wil wel zeker weten dat de huurder in ieder geval een bepaalde periode de woning blijft huren. Daarom wordt er in sommige huurovereenkomsten (voor onbepaalde tijd) een aanvangsperiode opgenomen. De huurder mag binnen die periode het huurcontract niet opzeggen. Dit geeft de verhuurder zekerheid.

Wat is een diplomatenclausule?

Niet iedere huurder is zeker van het feit dat hij of zij in een afgesproken periode de woning blijft huren. Denk bijvoorbeeld aan mensen die vaak naar het buitenland moeten verhuizen voor hun werk. Zij willen ook binnen de aanvangsperiode het huurcontract kunnen beëindigen.

Door een diplomatenclausule op te nemen in het huurcontract, wordt dit mogelijk. Een diplomatenclausule in het huurcontract vormt een uitzondering op het opzegverbod tijdens de aanvangsperiode.

Een diplomatenclausule vormt een uitzondering op het opzegverbod tijdens de aanvangsperiode.

Twee verschillende diplomatenclausules in overeenkomsten

Het opnemen van een diplomatenclausule in het huurcontract kan niet alleen worden verzocht door huurder, maar ook door de verhuurder. Hierdoor bestaan er twee verschillende typen diplomatenclausules. We geven van elk type diplomatenclausule een voorbeeld.

Voorbeeld diplomatenclausule op verzoek huurder

Alex komt uit Frankrijk. Hij krijgt een tijdelijke baan in Den Haag, met een proefperiode van 3 maanden. Hij heeft een mooie huurwoning gevonden in het centrum van Den Haag. In het huurcontract van de woning is een aanvangsperiode van 6 maanden opgenomen. Dit maakt Alex verplicht om minimaal een half jaar de woning te huren.

Maar Alex heeft een proefperiode van 3 maanden. Het kan dus zo zijn dat hij binnen 3 maanden zijn baan verliest en terug moet verhuizen naar Frankrijk. Daarom verzoekt Alex de verhuurder van de woning om een diplomatenclausule op te nemen in het contract. Hierdoor weet Alex zeker dat hij het huurcontract kan beëindigen als hij niet door de proefperiode komt.

Een diplomatenclausule vormt een uitzondering op het opzegverbod tijdens de aanvangsperiode.

Voorbeeld diplomatenclausule op verzoek verhuurder

Iris is eigenaar van een woning in Groningen. Zij heeft besloten een half jaar bij haar ouders in Italië te gaan wonen. Daarom wil Iris graag haar woning voor een half jaar verhuren aan iemand anders. Iris weet zeker dat zij na een half jaar weer in haar woning in Groningen gaat wonen, omdat ze dan begint aan een nieuwe studie. Daarom moet een huurovereenkomst voor bepaalde tijd worden opgesteld. In dit geval is er sprake van een huurovereenkomst als bedoeld in artikel 7:274 lid 1 sub b en lid 2 BW.

Ontruimingsbeding

In deze huurovereenkomst voor bepaalde tijd kan een ontruimingsbeding worden opgenomen. Hierdoor is de tijdelijke huurder verplicht om de woning te verlaten als de huurperiode van een half jaar is afgelopen. Dit soort type tussenhuur wordt ook wel een huurovereenkomst met een diplomatenclausule genoemd.

Deze diplomatenclausule is alleen toegestaan als:

  • In de huurovereenkomst is afgesproken dat de overeenkomst stopt op de einddatum zoals aangeven in het contract
  • De reden voor tijdelijke verhuur is dat de eigenaar (of oorspronkelijke huurder) er zelf weer wilt gaat wonen. In de huurovereenkomst moet deze reden worden vermeld.

Twee soorten diplomatenclausules samengevat

We hebben twee keer een diplomatenclausule voorbeeld gegeven. Samengevat bestaan er dus 2 soorten diplomatenclausules.

  1. Een diplomatenclausule gericht op huurders. De clausule is opgenomen in het huurcontract.
  2. Een diplomatenclausule gericht op verhuurders. De term diplomatenclausule slaat hierbij op een vorm van tijdelijke huur waarin een ontruimingsbeding is opgenomen.

Wat als de huurder niet akkoord gaat met opzegging huurcontract?

Bij een tijdelijke huurovereenkomst met een diplomatenclausule stopt de huurovereenkomst niet zomaar. De verhuurder moet het huurcontract volgens afgesproken termijn opzeggen. De huurder moet hiermee instemmen. Als de huurder niet akkoord gaat met de beëindiging van het huurcontract, kan een gerechtelijke procedure worden gestart. De rechter beslist dan of de woning ontruimd moet worden.

Daarom HuurrechtJuristen.nl

  • Procedures tegen een vast tarief
  • 16 jaar ervaring in huurrecht
  • 91, klantwaardering

Schakel Huurrechtjuristen.nl in

Wil je een huurcontract ontbinden via de rechter of twijfel je over het toevoegen van diplomatenclausule in het huurcontract? Schakel Huurrechtjuristen.nl in. Onze juristen voeren de gehele procedure bij de kantonrechter, ongeacht de hoeveelheid werk of de duur van de procedure. De ontbinding van het huurcontract verrichten wij op basis van no cure no pay. Je betaalt niets wanneer de rechter geen ontbinding toewijst. Neem contact op.

Crispijn - profielfoto
Geplaatst op 14 april 2022
Crispijn Sneevliet
Incassospecialist en jurist

Verhuurder? Blijf juridisch op de hoogte. Meld je aan.

Nieuwe huurwetgeving  ✔ Relevante adviezen Vonnissen in huurrecht. Deze onderwerpen behandelen we in onze maandelijkse nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht