Welke soorten huurcontracten zijn er?

OK, je wil je woning of een deel van je woning verhuren. Welk huurcontract moet je dan kiezen? Er zijn diverse soorten huurcontracten, elk met specifieke regels en voorwaarden. Hieronder leggen we de meest voorkomende soorten huurcontracten uit, zodat je een goede keuze kunt maken.

Vast huurcontract

Het vast huurcontract. Ook wel bekend als huurcontract voor onbepaalde tijd. Dit type contract biedt veel zekerheid omdat het niet zomaar beëindigd kan worden. Zowel de huurder als de verhuurder kunnen het contract opzeggen, maar de verhuurder moet zich aan strikte regels houden.

Voordeel:

  • Het langdurig verhuren van woningen zorgt voor stabiele inkomsten zonder frequent op zoek te gaan naar nieuwe huurders.

Nadeel:

  • Als verhuurder ben je minder flexibiliteit om de huurovereenkomst te beëindigen. Dit komt door de strenge regelgeving rondom opzegging door de verhuurder.

Tijdelijk huurcontract

Tijdelijke huurcontracten zijn ideaal voor kortere huurperiodes. Ze hebben altijd een einddatum. Vaak tot maximaal twee jaar voor zelfstandige woningen en vijf jaar voor niet-zelfstandige woningen. De huurder kan altijd tussentijds opzeggen, maar de verhuurder moet de huurder minstens één maand en maximaal drie maanden voor de einddatum schriftelijk informeren over het aflopen van het contract.

Let op! Naar alle waarschijnlijkheid treedt vanaf 1 juli 2024 de wet vaste huurcontracten in werking. Tijdelijke huurcontracten worden afgeschaft. Maar er gelden uitzonderingen op deze wet.

Voordeel:

  • Als verhuurder kun je bij het aangaan van een nieuw contract de huurprijs aanpassen aan de actuele markt.

Nadeel:

  • Je hebt kans op frequente huurderswisselingen. Dit kan leiden tot perioden van leegstand en extra kosten voor het vinden van nieuwe huurders.

Doelgroepencontracten

Speciaal voor bepaalde groepen zoals studenten zijn er doelgroepencontracten. Deze contracten bieden de verhuurder de mogelijkheid om de huur te beëindigen zodra de huurder niet meer aan de criteria van de doelgroep voldoet, zoals een student die zijn studie afrondt.

Voordeel:

  • Mogelijkheid om de huur te beëindigen als de huurder niet meer aan de doelgroepcriteria voldoet, wat relevant kan zijn bij bijvoorbeeld studentenwoningen.

Nadeel:

  • Beperkte doelgroep kan leiden tot een kleiner aantal potentiële huurders, waardoor het moeilijker kan zijn om een nieuwe huurder te vinden.

Hospitaverhuur

Bij hospitaverhuur verhuurt de verhuurder kamers in zijn eigen woning. Dit type contract geeft de verhuurder een extra opzeggingsgrond, waarbij het belang van de verhuurder om het contract te beëindigen groter moet zijn dan het belang van de huurder om te blijven.

Voordeel:

  • Bij Hospitaverhuur heeft de verhuurder extra opzeggingsgrond voor de verhuurder. Dit kan nuttig zijn als de samenwoning niet goed verloopt.

Nadeel:

  • Mogelijk persoonlijke conflicten met de huurder, aangezien de verhuurder en huurder dicht op elkaar leven.

Huurcontracten op basis van de Leegstandwet

De Leegstandwet maakt het mogelijk om leegstaande woningen tijdelijk te verhuren met minder huurbescherming. Voor het verhuren onder deze wet is een vergunning nodig van de gemeente. Deze contracten zijn handig voor eigenaren van woningen die te koop staan maar tijdelijk verhuurd worden.

Voordeel:

  • Mogelijkheid om leegstaande woningen te verhuren, wat helpt bij het dekken van kosten tijdens bijvoorbeeld een verkoopproces.

Nadeel:

  • Minder huur- en huurprijsbescherming kan het minder aantrekkelijk maken voor potentiële huurders.

Contracten ‘naar hun aard van korte duur’

Sommige huurcontracten zijn van korte duur vanwege hun specifieke aard, zoals vakantiehuisjes of wisselwoningen. Deze contracten bieden geen huurbescherming en zijn strikt gereguleerd.

Voordeel:

  • Dit type contracten zijn zeer flexibel en geschikt voor specifieke situaties zoals het aanbieden van tijdelijke huisvesting.

Nadeel:

  • Geen huurbescherming kan leiden tot juridische complicaties als het contract niet duidelijk is of onjuist wordt toegepast.

Sociale huur versus vrijesectorhuur

Alle bovenstaande huurcontracten komen in de sociale huur en vrije huursector voor. Hospitaverhuur is hierop een uitzondering. Het is belangrijk om te weten of een huurcontract onder de sociale huur of de vrijesectorhuur valt, aangezien de regels voor huurprijzen en huurverhogingen verschillen.

Kort samengevat

Dit overzicht helpt je bij het navigeren door de complexiteit van huurcontracten, zodat je een contract kunt kiezen dat het beste bij jouw situatie past. 

Huurcontract opstellen? Ga voor juridische zekerheid en laat HuurrechtJuristen jou helpen.

Schakel HuurrechtJuristen in

Daarom HuurrechtJuristen

  • Procedures tegen een vast tarief
  • 16 jaar ervaring in huurrecht
  • 91, klantwaardering
Jelle Jonker IntoCash - Profielfoto
Geplaatst op 6 mei 2024
Jelle Jonker
Incassospecialist en jurist

Verhuurder? Blijf juridisch op de hoogte. Meld je aan.

Nieuwe huurwetgeving  ✔ Relevante adviezen Vonnissen in huurrecht. Deze onderwerpen behandelen we in onze maandelijkse nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht