Wat mag je wel en niet aanpassen aan een huurwoning?

Als verhuurder wil je natuurlijk dat je woning in topconditie blijft. Tegelijkertijd wil je dat je huurder zich thuis voelt. Daarom maakt hij/zij soms wat aanpassingen. Maar wat mag nou wel en niet? We duiken in de wereld van huurwoningen en renovaties.

Klein onderhoud: de quick fixes

Het goede nieuws: kleine aanpassingen zijn meestal geen probleem. Denk aan het verven van binnenmuren of het vervangen van lampen. Deze zaken vallen onder het ‘klein onderhoud’ waarvoor de huurder zelf verantwoordelijk is. Het is wel slim om dit even zwart op wit te zetten in je huurcontract.

Grotere klussen: even overleggen

Gaat het om grotere aanpassingen, zoals het leggen van een nieuwe vloer of het plaatsen van een nieuwe keuken? Dan is het een ander verhaal. Hierbij is jouw toestemming als verhuurder vereist. En dat is logisch, want dit soort aanpassingen kunnen de waarde en staat van je woning beïnvloeden. De huurder mag dus niet zomaar wijzigingen aan de huurwoning aanbrengen. Voor grotere aanpassingen moet een huurder namelijk altijd schriftelijk toestemming vragen, zelfs wanneer het gaat om een woningverbetering.

Maak heldere afspraken over wat er gebeurt met de aanpassingen als de huurder de woning verlaat. Moeten ze alles in originele staat herstellen, of mag het blijven zitten?

Structurele veranderingen: ja of nee?

Nu komen we bij het zware geschut: structurele wijzigingen. Denk aan het verwijderen van een muur of het bouwen van een aanbouw. Hiervoor heeft de huurder niet alleen jouw toestemming nodig, maar vaak ook een vergunning van de gemeente.

Dit soort veranderingen zijn zelden toegestaan en worden vaak gezien als een te groot risico voor de verhuurder.

Verduurzaming van de woning

Verduurzamen is een hot topic. Veel huurders willen bijdragen aan een beter milieu en lagere energiekosten. Zaken als dubbel glas of zonnepanelen installeren kunnen interessant zijn voor zowel jou als je huurder.

De regels voor verduurzamen kunnen complex zijn en vaak is een deel van de investering voor de verhuurder. Maar op lange termijn kan het de waarde van je woning verhogen en je huurders tevreden maken.

Communicatie is key

De gouden regel? Communicatie! Wees duidelijk over wat je wel en niet toestaat in het huurcontract. En mocht je huurder met een renovatieplan komen, bespreek het dan grondig. Wie weet leidt het tot een verbetering van je eigendom waar jullie beiden blij van worden!

Dus, voordat je huurder de hamer en spijkers erbij pakt, zorg dat jullie op één lijn zitten. Zo blijft jouw huurwoning in topstaat en voelt de huurder zich er echt thuis. Samenwerken is hier het toverwoord!

Komen jij en de (ver)huurder er niet uit over renoveren? Neem dan contact op met HuurrechtJuristen. Wij geven jou juridisch advies.

Daarom HuurrechtJuristen

  • Procedures tegen een vast tarief
  • 16 jaar ervaring in huurrecht
  • 91, klantwaardering
Jelle Jonker IntoCash - Profielfoto
Geplaatst op 15 januari 2024
Jelle Jonker
Incassospecialist en jurist
Start chatgesprek
Stuur een bericht