Kosten huurder en verhuurder – Wie betaalt de onderhoudskosten?

Een eigenaar van een woning/kamer of bedrijfspand verhuurt de ruimte aan de huurder. Wie is verantwoordelijk voor welke onderhoudskosten? In deze blog lees je wat de kosten van huurder en kosten verhuurder zijn.

Woning/pand verhuren? Een goed opgebouwd huurcontract is belangrijk voor beide partijen. Schakel onze juristen in. Zij hebben uitgebreide kennis over het complexe huurrecht.

Kosten huurder en verhuurder woning/kamer

Een woning heeft onderhoud nodig. Wie moet de onderhoudskosten betalen? In het algemeen gelden de volgende vijf regels.

  • Groot onderhoud komt voor rekening van de verhuurder. De huurder is verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud van de woning/kamer.
  • De huurder moet de kleine reparaties gemakkelijk kunnen uitvoeren. Dit betekent dat de reparaties weinig kosten. Kosten ze wel veel geld? Dan wordt verhuurder verantwoordelijk.
  • Schade die de huurder zelf veroorzaakt, moet de huurder ook zelf betalen.
  • De verhuurder moet altijd toegang krijgen van de huurder om reparaties uit te mogen voeren in de woning/kamer.
  • Kapotte ingebouwde keukenapparatuur zoals een inbouwkoelkast komen voor rekening van de verhuurder. Deze ingebouwde apparatuur wordt namelijk ook als het ware verhuurd.

Groot en klein onderhoud

Er bestaan natuurlijk veel verschillende soorten onderhoud. Er wordt onderscheid gemaakt tussen groot- en klein onderhoud.

Voorbeelden van groot onderhoud zijn:

  • Het verven van de buitenkant van de woning
  • Vervanging en grote reparaties van goten
  • Controle, vervanging en reparatie van de cv-ketel

Voorbeelden van klein onderhoud zijn:

  • Het verven van de binnenmuren
  • Het oliën en smeren van sloten
  • Het ontstoppen van het riool

Een tabel op Rijksoverheid.nl geeft voor elk type onderhoud aan of verhuurder of huurder verantwoordelijk is. In het Besluit kleine herstellingen van de overheid is opgenomen wat er precies onder klein onderhoud valt.

Verdeling kosten onderhoud bedrijfspand

Hoe werkt het bij bedrijfspanden? Wat zijn hier de kosten voor verhuurder en huurder? Of heeft misschien de huurder geen kosten?

Huurder en verhuurder mogen samen bepalen wie voor wat verantwoordelijk is. Welk onderhoud voor rekening van de huurder komt, hangt af van de huurovereenkomst. Bekijk de huurovereenkomst als je precies wilt weten welke gebreken de verhuurder en welke gebreken de huurder moet betalen.

Onduidelijkheid verantwoordelijkheid kleine kosten

Het Besluit kleine herstellingen zoals eerder genoemd in deze blog is van toepassing op woningen. Wat valt er dan onder klein onderhoud met betrekking tot bedrijfsruimtes? Met andere woorden; zijn bijvoorbeeld het ontkalken van kranen en smeren van sloten kosten voor huurder of kosten voor verhuurder?

Huurcontract opstellen

In de huurovereenkomst van een bedrijfspand wordt opgenomen voor welk type onderhoud of welke gebreken huurder en verhuurder verantwoordelijk zijn. Voor beide partijen is het van groot belang dat het huurcontract volgens de juiste regels is opgesteld. Hierdoor worden eventuele juridische discussies over kosten voorkomen.

Schakel HuurrechtJuristen.nl in voor het maken en controleren van jouw (ver)huurcontract. We hebben 15 jaar ervaring.

Huurovereenkomst ontbinden op basis van hoge kosten bedrijfspand

Wanneer de kosten voor verhuurder hoger zijn dan de verhuuropbrengst, dan kan de verhuurder de huurovereenkomst beëindigen. Schakel in dit geval HuurrechtJuristen.nl in. Wij starten een gerechtelijke procedure op basis van dringend eigen gebruik.

Schakel HuurrechtJuristen.nl in

Bij het verhuren en huren van een woning/kamer of bedrijfspand spelen dus verschillende kosten een rol voor zowel huurder als verhuurder. Een goed opgebouwd huurcontract is belangrijk voor beide partijen. Sta je op het punt om een pand te huren of verhuren en wil je zekerheid dat het huurcontract correct is opgesteld? Schakel dan onze juristen in. Wij hebben uitgebreide kennis over het complexe huurrecht.

Geplaatst op 25 augustus 2020
Tom Colijn
Juridisch expert

Verhuurder? Blijf juridisch op de hoogte. Meld je aan.

Nieuwe huurwetgeving  ✔ Relevante adviezen Vonnissen in huurrecht. Deze onderwerpen behandelen we in onze maandelijkse nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht