Een dagvaarding bij huurachterstand: zo werkt het
Jouw huurder betaalt de huur te laat, onvolledig of helemaal niet. Een dagvaarding bij huurachterstand biedt uitkomst. Lees alles over jouw rechten en mogelijkheden wanneer de huurder niet (volledig) betaalt.
Wat is een dagvaarding bij huurachterstand?
Via een dagvaarding eist de huurder dat de verhuurder de huurachterstand betaalt of dat het huurcontract wordt verbroken. Een dagvaarding is een officiële oproep om voor de kantonrechter te verschijnen. Hiermee begint een gerechtelijke procedure. In de dagvaarding vermeldt de eiser het conflict en de eis. Deze zijn onderbouwd met bewijzen.
Via een dagvaarding eist de huurder dat de verhuurder de huurachterstand betaalt of dat het huurcontract wordt verbroken.
Wanneer kan ik mijn huurder dagvaarden?
Wanneer er sprake is van een huurachterstand van drie maanden, kun je de huurder dagvaarden. Hiervoor schakel je een deurwaarder of incassobureau in.
Wanneer de huurder een wanbetaler is, kan dit al vanaf een huurachterstand van twee maanden. De huurachterstand moet dan wel binnen een jaar na een vorige uitspraak van de rechter opnieuw zijn ontstaan. De dagvaarding vindt dan plaats vanwege zogenoemde herhaalde wanprestatie.
Twijfel je of je jouw huurder eerder kunt dagvaarden? Neem contact op met HuurrechtJuristen.nl.
Heb ik een advocaat nodig voor een dagvaarding bij huurachterstand?
Bij een procedure bij de kantonrechter is een advocaat niet verplicht. Je bent wel verplicht een deurwaarder in te schakelen die de dagvaarding bij de gedaagde persoon aflevert.
Wat als de huurder niet komt opdagen tijdens de rechtszaak?
Wanneer de gedaagde niet komt opdagen, verleent de rechter verstek tegen de gedaagde. Dit betekent dat de rechter de schuldeiser gelijk geeft en er een verstekvonnis wordt geschreven. Wanneer dit vonnis nog niet is geschreven, en de huurder meldt zich alsnog met een reactie, gaat de procedure verder zoals gebruikelijk.
Dagvaarding of huisuitzetting?
Via een dagvaarding bij huurachterstand kan de huurder ook ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van de gehuurde woning eisen. Deze procedure noemen we een ontruimingsprocedure. Niet elke huurachterstand leidt automatisch tot ontbinding van het huurcontract. Een ontruimingsvonnis wordt, behoudens enkele uitzonderingen, pas toegewezen wanneer er een huurachterstand van 3 maanden is.
Kan mijn huurder de dagvaarding wegens huurachterstand aanvechten?
De huurder kan schriftelijk bezwaar maken. Dit wordt meegenomen in het vonnis van de rechter.
Ontruimingsprocedure voorkomen
De huurder kan een huisuitzetting voorkomen wanneer de rechter een terme de grâce verleent. Dit is een termijn waarbinnen de huur écht moet zijn betaald. De huurder krijgt hierdoor een tweede kans. Wanneer de huurachterstand niet wordt betaald, wordt de huurder alsnog de woonruimte uitgezet.
De huurder kan een huisuitzetting voorkomen wanneer de rechter een terme de grâce verleent.
Voorbeeldbrief huurachterstand
Via HuurrechtJuristen.nl kun je een voorbeeldbrief huurachterstand downloaden. Let daarbij op: een onjuiste of onvolledige brief wordt afgewezen door de rechter. Laat de brief daarom altijd door een professionele partij zoals HuurrechtJuristen.nl controleren zodat er niets ontbreekt.
Dagvaarding online versturen?
Het is niet toegestaan een dagvaarding online te versturen, bijvoorbeeld via e-mail, chat of WhatsApp.
Het advies van HuurrechtJuristen.nl
HuurrechtJuristen.nl dagvaardt correct en snel een huurder met huurachterstand. HuurrechtJuristen.nl voert de gehele procedure uit op basis van een fixed fee, ongeacht de hoeveelheid werk of de procedureduur. Dien hier een zaak in of bel één van onze juristen via 010- 2681067.