Huurachterstand. Voorbeeldbrief en uitleg wat te doen

Wanneer stuur je een brief huurachterstand? Wat staat er in die brief? We leggen alles uit over huurachterstand en briefverzendingen die hierbij een rol spelen. Ook kun je een voorbeeld brief huurachterstand downloaden.

Je hebt één of meerdere panden in bezit. Deze verhuur je vooral aan particulieren. In sommige gevallen ontstaat er dan een huurachterstand. De huurder vergeet te betalen, de huurder kan niet betalen of de huurder wil niet betalen. Bij een huurachterstand verstuur je een zogeheten brief huurachterstand. Hieronder vind je een voorbeeld-brief huurachterstand

bouwblok-icon-download-voorbeeldbrief

Download voorbeeldbrief

Is er sprake van huurachterstand bij jouw huurder? Download dan gratis onze voorbeeldbrief huurachterstand.

bouwblok-icon-downloaden Downloaden
download_geslaagd

Bedankt voor je download!

Een brief of contract op maat geeft je méér rechtszekerheid. HuurrechtJuristen.nl maakt deze brief graag voor je.

Brief huurachterstand = WIK-brief

Een brief waarbij een particulier een betalingsachterstand heeft, wordt ook wel een WIK-brief genoemd. WIK is een afkorting van de Wet Incassokosten. Het doel van een WIK-brief is aan te geven dat er bij uitblijvende betaling incassokosten gerekend gaan worden.

Eisen brief bij huurachterstand

Aan een brief huurachterstand zijn specifieke eisen verbonden. Negeer je deze eisen dan kan het zijn dat de brief niet rechtsgeldig is. De brief moet dan als niet-verzonden beschouwd worden. Wil je een brief huurachterstand versturen die zeker aan de eisen voldoet? HuurrechtJuristen.nl stelt deze voor je op.

In een brief over huurachterstand moet je in ieder geval de volgende zaken opnemen:

  • De specificatie van de achterstand, inclusief maanden, bedragen en data.
  • De 14 dagen betaaltermijn.
  • Wanneer die betaaltermijn ingaat en eindigt.
  • Aangeven dat er incassokosten worden gerekend bij wanbetaling.
  • Vermelden hoe hoog die kosten zijn.

De brief huurachterstand die aan de wettelijke eisen voldoet? HuurrechtJuristen.nl maakt deze voor je. Neem contact op.

Huisuitzetting

Wanneer gaat een huisuitzetting een rol spelen bij huurachterstand? Dat kan niet gelijk. Pas na drie maanden aaneengesloten wanbetaling kan de verhuurder een rechtszaak starten. Pas na het vonnis van de rechter kan de huurder uit de woning worden gezet.

De huurder uitzetten kan ook wanneer er sprake is van herhaalde wanprestatie. Als de huurder minder dan een jaar geleden al een keer door de rechter is veroordeeld tot betaling van een huurachterstand, dan is een huurachterstand van twee maanden voldoende voor de rechter om tot ontbinding van het huurcontract over te gaan. Hierna kan de huurder de woning uit worden gezet.

In je brief huurachterstand hoef je geen rekening te houden met de oorzaak van wanbetaling.

Maar let op: de bescherming van huurders is sterk. Bij twijfel krijgt de huurder het voordeel.

Waarom betaalt de huurder niet?

Een huurachterstand kan op verschillende manieren ontstaan. Daar hoef je in de brief huurachterstand overigens geen rekening mee te houden. Een voorbeeld is dat de huurder z’n baan kwijt is geraakt. Een ander voorbeeld is dat de huurder in een scheiding ligt. Of er speelt een situatie tussen huurder en verhuurder. De huurder vindt bijvoorbeeld dat de verhuurder zijn verplichtingen niet goed nakomt.

Een huurachterstand kan op verschillende manieren ontstaan. Daar hoef je in de brief huurachterstand overigens geen rekening mee te houden.

Conflict bij huurachterstand

Klopt het dat een huurder de huur niet hoeft te betalen als er een conflict is? Nee. De huurder moet in principe aan z’n betalingsverplichtingen voldoen, behalve in uitzonderlijke situaties. Wel kan de huurder “onder protest” betalen. Hij stuurt de verhuurder daarover een brief en laat op dit manier weten dat hij het inhoudelijk niet eens is met de betaling.

“Onder protest” betalen is geen wettelijk begrip. Maar hiermee geef je vooraf duidelijk aan dat je het niet eens bent met de betaling.

Huurachterstand en betalingsregeling

Weet of vermoed je als verhuurder dat er geen onwil is bij de huurder maar dat deze op een bepaald moment niet de mogelijkheid heeft de huur te betalen? Kijk dan of je een betalingsregeling kunt overeenkomen. Je kunt daarmee mogelijk een juridisch proces voorkomen. De huurder kan hiertoe het initiatief nemen. De verhuurder uiteraard ook. Hierbij adviseert HuurrechtJuristen.nl goed op te passen dat de huurachterstand hierdoor niet verder oploopt.

Verwante diensten

Brief dagvaarding bij huurachterstand

Er zijn meerdere brieven verstuurd en je hebt als verhuurder zelfs een incassobureau ingeschakeld. Betaling blijft nog altijd uit. Het incassobureau kan in dat geval overwegen een huurder te dagvaarden. Dit doet het incassobureau altijd in overleg met de verhuurder.

Het advies van HuurrechtJuristen.nl

HuurrechtJuristen.nl zorgt voor een correcte en snelle dagvaarding bij een huurder met huurachterstand. HuurrechtJuristen.nl voert de gehele procedure uit op basis van een fixed fee, ongeacht de hoeveelheid werk of de procedureduur. HuurrechtJuristen.nl voldoet ook aan de juiste keurmerken en is daarmee een solide partner.

Verhuurder? Blijf juridisch op de hoogte. Meld je aan.

Nieuwe huurwetgeving  ✔ Relevante adviezen Vonnissen in huurrecht. Deze onderwerpen behandelen we in onze maandelijkse nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht