Einde huurcontract: rechten en verplichtingen van de verhuurder

Stel: je verhuurt een woning, maar het huurcontract loopt af. Of de verhuurder heeft het huurcontract opgezegd. Wat moet je dan allemaal doen? En waar heb je recht op? In deze blog leggen we het simpel uit.

1. Geef de opzegtermijn door

Als verhuurder moet je op tijd laten weten wanneer het contract stopt. Hoe lang van tevoren je dit moet doen, staat in het contract. De opzegtermijn is cruciaal en moet strikt nageleefd worden. Staat er niks in het contract? Dan gelden de wettelijke termijnen. Check dit dus goed!

Einde contract - huurconflicten voorkomen

2. Inspecteer de woning

Voordat de sleutels definitief overgedragen worden, is het belangrijk om een eindinspectie te plannen. Tijdens deze inspectie controleer je of de woning in goede staat is achtergelaten. Dit is ook het moment om eventuele schade te noteren. Wees hierbij eerlijk en redelijk; normale slijtage kan je niet verhalen op de huurder.

3. Geef de borg terug

De meeste huurders vragen borg aan het begin van de verhuurperiode. Als het huis in goede staat is, moet je dit geld teruggeven. Zijn er grote problemen? Dan mag je geld van de borg gebruiken om dit te maken. Zorg wel dat je dit goed documenteert en communiceert met de huurder.

4. Onderhoud en reparaties

Soms zijn er nog onderhoudswerkzaamheden of reparaties nodig aan het einde van het huurcontract. Als verhuurder ben je verantwoordelijk voor het structurele onderhoud. Bijvoorbeeld een kapot dak. Die moet jij als verhuurder maken. Kleine dingen, zoals een lamp vervangen, zijn voor de huurder. Wees duidelijk over wie wat doet. Maak duidelijke afspraken over wie wat doet en wanneer.

Onderhoud - huurconflicten voorkomen

5. Praat goed met elkaar

Goed praten met de huurder is heel belangrijk. Wees vriendelijk en duidelijk. Zo voorkom je veel problemen. Schrijf belangrijke dingen op, zodat je later kunt terugkijken wat je hebt afgesproken. Een goede relatie met je huurder kan veel problemen voorkomen.

Een huurcontract dat stopt, zorgt voor werk. Maar als je weet wat je moet doen en dit goed regelt, komt het helemaal goed. Denk aan de regels, praat goed met je huurder en zorg dat alles netjes is. Dan heb je het zo voor elkaar!

Daarom HuurrechtJuristen

  • Procedures tegen een vast tarief
  • 16 jaar ervaring in huurrecht
  • 91, klantwaardering
Jelle Jonker IntoCash - Profielfoto
Geplaatst op 8 januari 2024
Jelle Jonker
Incassospecialist en jurist

Verhuurder? Blijf juridisch op de hoogte. Meld je aan.

Nieuwe huurwetgeving  ✔ Relevante adviezen Vonnissen in huurrecht. Deze onderwerpen behandelen we in onze maandelijkse nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht