Einde huurcontract: rechten en verplichtingen van de verhuurder
Stel: je verhuurt een woning, maar het huurcontract loopt af. Of de verhuurder heeft het huurcontract opgezegd. Wat moet je dan allemaal doen? En waar heb je recht op? In deze blog leggen we het simpel uit.
1. Geef de opzegtermijn door
Als verhuurder moet je aan de huurder laten weten wat de opzegtermijnen zijn. Opzeggen moet minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden van tevoren. Let wel op, als huurder kun je een tijdelijk huurcontract opzeggen. Een contract voor onbepaalde tijd kun je niet als verhuurder opzeggen. De opzegtermijn is cruciaal en moet strikt nageleefd worden. Staat er niks in het contract? Dan gelden de wettelijke termijnen. Check dit dus goed!
2. Inspecteer de woning
Voordat de sleutels definitief overgedragen worden, is het belangrijk om een inspectie te plannen. Er zijn twee soorten inspecties. Voor het einde van de huurovereenkomst moet de verhuurder een inspectie uitvoeren (voorinspectie). Deze inspectie dient om de huurder te wijzen op eventuele gebreken. De huurder moet in staat worden gesteld om deze gebreken te herstellen. Als het goed is is bij aanvang van de huurovereenkomst ook een oplevering gedaan en daarvan is een opname staat gemaakt. De huurder moet de woning zo achterlaten zoals deze bij aanvang van de huurovereenkomst was.
Tijdens de eindinspectie controleer je of de woning in goede staat is achtergelaten. Dit is ook het moment om eventuele schade te noteren. Wees hierbij eerlijk en redelijk; normale slijtage kan je niet verhalen op de huurder.
Onderhoud en reparaties
Soms zijn er nog onderhoudswerkzaamheden of reparaties nodig aan het einde van het huurcontract. Als verhuurder ben je verantwoordelijk voor het structurele onderhoud. Bijvoorbeeld een kapot dak. Die moet jij als verhuurder maken. Kleine dingen, zoals een lamp vervangen, zijn voor de huurder. Wees duidelijk over wie wat doet. Maak duidelijke afspraken over wie wat doet en wanneer.
3. Geef de borg terug
De meeste huurders vragen borg aan het begin van de verhuurperiode. Als het huis in goede staat is, moet je dit geld teruggeven. Zijn er grote problemen? Dan mag je geld van de borg gebruiken om dit te maken. Zorg wel dat je dit goed documenteert en communiceert met de huurder.
Een huurcontract dat stopt, zorgt voor werk. Maar als je weet wat je moet doen en dit goed regelt, komt het helemaal goed. Denk aan de regels, praat goed met je huurder en zorg dat alles netjes is. Dan heb je het zo voor elkaar!
Daarom HuurrechtJuristen
- Procedures tegen een vast tarief
- 16 jaar ervaring in huurrecht
- 91, klantwaardering