Terug van weggeweest: huurovereenkomst voor onbepaalde tijd wordt weer de standaard

We zijn al een aantal jaar gewend aan tijdelijke huurcontracten. Dat verandert: vanaf 1 januari 2024 keert de klassieke huurovereenkomst terug. Huurcontracten voor onbepaalde tijd worden weer de norm. We vertellen je meer over deze verandering en wat het betekent voor jou als verhuurder.

Tijdelijke opschudding

In 2016 kwam er een verandering in de wet die de huurwereld behoorlijk opschudde: verhuurders mochten sindsdien tijdelijke huurcontracten aanbieden. Nu, 7 jaar later, gaan we weer terug naar vaste huurcontracten. De tijdelijke huurcontracten worden bijna helemaal afgeschaft.

Waar komt deze wijziging vandaan?

Een nieuw wetsvoorstel stelt dat het doel van huurcontracten voortaan is om ze voor onbepaalde tijd aan te bieden. En dat geldt voor alle soorten woningen, zowel zelfstandige als onzelfstandige. 

Volgens de initiatiefnemers van de wet zorgen tijdelijke contracten voor veel onzekerheid bij huurders. Een vast huurcontract geeft huurders in de toekomst meer huurbescherming.

Wat betekent dit voor jou?

Het uitgangspunt van de nieuwe wet is dat tijdelijke huurcontracten straks bijna niet meer mogen. Huurcontracten worden in principe voor onbepaalde tijd afgesloten, met soms een minimale duur. Dat geldt voor zowel zelfstandige woningen als voor kamers. Dat klinkt misschien alsof je opties als verhuurder beperkt zijn, maar er zijn een aantal uitzonderingen.

Uitzonderingen blijven bestaan

Onder bepaalde voorwaarden kan er nog steeds een tijdelijk contract worden gesloten. Bijvoorbeeld voor mensen die tijdelijk in een andere stad werken of studeren, of voor mensen die tijdelijk een andere woonruimte nodig hebben vanwege renovatie. 

Al dit soort uitzonderingen zijn vanaf 1 januari 2024 ook voor particuliere verhuurders mogelijk. Er blijft dus nog wat flexibiliteit aanwezig voor verhuurders.

Einde aan huurprijstoetsing na afloop contract

Een ander belangrijk punt is dat huurders de aanvangshuurprijs niet meer kunnen toetsen ná het einde van het huurcontract. Vroeger konden huurders de huurprijs laten toetsen door de huurcommissie tot 6 maanden nadat het huurcontract verviel.

Met de nieuwe wet vervalt deze mogelijkheid. Dat betekent dat huurders die een tijdelijk contract aangaan met particuliere verhuurders na 6 maanden hun huurprijs niet meer kunnen laten toetsen.

Nieuwe mogelijkheden om op te zeggen

De nieuwe wet bevat ook een paar aanpassingen die verhuurder meer flexibiliteit geven. Zo zijn er meer mogelijkheden om een huurcontract op te zeggen. Bijvoorbeeld als de verhuurder de woning wil verkopen na een proefperiode van samenwonen, of als hij de woning wil verhuren aan een familielid.

Overgangsrecht en goedkeuring Eerste Kamer

Goed om te weten: de nieuwe wet gaat in op 1 januari 2024. Tot die tijd blijven tijdelijke contracten mogelijk. Ook belangrijk: de wet is al goedgekeurd door de Tweede Kamer, maar moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.

De huurwereld draait door

Het is duidelijk dat er veranderingen op komst zijn in de huurwereld. Terug naar de huurcontracten voor onbepaalde tijd, met meer zekerheid voor huurders. Maar met nog steeds wat flexibiliteit voor verhuurders. Een stap vooruit? Dat zal de toekomst uitwijzen!

Ga voor juridische zekerheid

Je kunt zelf een huurcontract opstellen. Maar je kunt het ook uitbesteden. Dan weet je zeker dat er geen fouten in het contract staan. Daarmee voorkom je dat je aan het kortste eind trekt bij een rechter.

Laat je vaste huurcontract opstellen door HuurrechtJuristen. Neem contact op.

Geplaatst op 31 augustus 2023
Tom Colijn
Juridisch expert
Start chatgesprek
Stuur een bericht