Huurder uitzetten. Zo komt het tot een huisuitzetting

Het uitzetten van een huurder bij wanbetaling begint bij een procedure bij de rechter en eindigt bij ontruiming door de deurwaarder. Hierna kan uiteindelijk een nieuwe huurder voor de huurwoning worden gezocht.

Huisuitzetting de oplossing voor wanbetaling?

Je bent verhuurder. Voor jouw inkomsten ben je afhankelijk van de maandelijkse betalingen van huurders. Met de huurinkomsten betaal je de rente van je hypotheek, betaal je de opstalverzekering en zorg je voor onderhoud van de huurwoning. Wanbetaling door huurders is een bron van ergernis. Het kan ongelofelijk veel tijd kosten om een wanbetalende huurder aan te sporen tot betaling.

De snelle oplossing lijkt: direct de huurder uitzetten en verder gaan met een nieuwe huurder. Maar dat kan helaas niet zomaar. Aan de uitzetting van een huurder uit de huurwoning gaan flink wat stappen vooraf.

  • Stap 1: Sociale incasso : De verhuurder spant zich in om te zorgen dat een huurder zijn huurachterstand inloopt.
  • Stap 2: Huurachterstand doorgeven aan de gemeente
  • Stap 3: Incassoproces en gerechtelijke procedure
  • Stap 4: Huisuitzetting door de deurwaarder.

De aanpassingen van de stappen met stap 1 sociale incasso en stap 2 is bepaald in de wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Dit betreft vroegsignalering door verhuurders, zie ook https://www.woningmarktbeleid.nl/onderwerpen/vroegsignalering-door-verhuurders

Jouw huurder uitzetten kan niet zomaar. Het is belangrijk is om een goed onderbouwd feitelijk dossier op te bouwen. Schakel Huurrechtjuristen.nl in voor hulp.

Oorzaak wanbetaling

Meestal wordt wanbetaling niet veroorzaakt doordat de relatie tussen huurder en verhuurder is beschadigd. Vaak komt dit door persoonlijke problemen van de huurder. De huurder heeft net een echtscheiding achter de rug, is zijn of haar baan kwijtgeraakt of heeft door andere problemen flinke schulden opgebouwd. Wanbetaling kan zo maar de optelsom van veel persoonlijke ellende bij de huurder zijn.

Huurder uitzetten of zoeken naar oplossing

Als een huurder een verzoek doet voor een betalingsregeling, mag je daar als verhuurder gewoon ‘nee’ op zeggen. Maar als je dit doet, kan een rechter navragen waarom je hier niet op in bent gegaan.

Heb je daar geen goed antwoord op? Dan kan de rechter oordelen dat je onredelijk bent geweest door niet op de voorgestelde regeling in te gaan. Zeker als de huurder zich in moeilijke omstandigheden bevindt. Ook kan de rechter vragen of de huurder gewezen is op schuldhulpverlening en of de gemeente is ingelicht over de huurachterstand.

Kortom: probeer eerst tot een oplossing te komen. De huurder uitzetten, is het laatste redmiddel. Denk dus goed na over de gevolgen bij een een eventuele gerechtelijke procedure.

“Een verhuurder die aantoont in het belang van de huurder te handelen, kan op meer begrip van de rechtbank rekenen.”

Een huisuitzetting

Stappen voorafgaand aan huisuitzetting

Er gaan meerdere stappen vooraf aan het uitzetten van een huurder. De huurder moet via één of meerdere herinneringen of aanmaningen de mogelijkheid krijgen om de huur alsnog te betalen. In de loop van deze aanmaantrajecten, kun je als verhuurder besluiten een incassobureau zoals Huurrechtjuristen.nl in te schakelen. Deze neemt de juridische communicatie in dat geval over.

De kosten voor het incassotraject worden opgeteld bij de schuld en hoeven niet betaalt te worden door de schuldeiser wanneer de huur uiteindelijk niet wordt betaald door de huurder.

Daarom Huurrechtjuristen.nl

  • Procedures tegen een vast tarief
  • 16 jaar ervaring in huurrecht
  • 91, klantwaardering

De stap naar de rechter

De rechter is uiteindelijk degene die beslist over het wél of niet uitzetten van een huurder. Daarbij gelden een aantal strikte voorwaarden. Zo moet de huurder een huurachterstand van minimaal 3 maanden hebben.

Het is ook mogelijk dat de rechter ontruiming van de woning toewijst bij 2 maanden huurachterstand. Dit kan indien de huurder binnen een jaar voorafgaande aan een tweede rechtszaak al eens eerder door de rechter veroordeeld is tot wanbetaling van de huur (eerste rechtszaak). Ook als huurder bijvoorbeeld tussentijds of gedurende de procedure betaalt.

Via deurwaarder de huurder uitzetten

Een deurwaarder speelt een rol in het laatste onderdeel van de huisuitzetting. De deurwaarder is de degene die de betekening van het vonnis overhandigt aan de huurder. De deurwaarder gaat niet direct over tot huisuitzetting maar zegt de ontruiming wel aan. De huurder heeft meestal nog twee weken om zelf te vertrekken.

Blijft de huurder wanbetaler en weigert de huurder de woning te verlaten, dan zal de deurwaarder de huisuitzetting in gang zetten. De deurwaarder doet dit in samenwerking met de politie. De huurder wordt in dat geval ‘op straat gezet’, zoals dat in de volksmond wordt genoemd.

Dichte deur

Als laatste neemt de deurwaarder maatregelen om de woning te beveiligen. Het vervangen van de sloten bijvoorbeeld. De huurder verliest zijn rechten op het pand en kan aansprakelijk worden gesteld voor eventuele kosten die voortvloeien uit de uithuiszetting. Al met al een ingrijpende maatregel, die je liever niet inzet.

Huurrechtjuristen.nl inschakelen

Het uitzetten van een huurder is de laatste uitzonderlijke stap bij wanbetaling door de huurder. Dit is een situatie die zowel huurder als verhuurder willen voorkomen. Een huisuitzetting is niet altijd mogelijk. De rechter toetst specifiek of aan alle vereisten is voldaan. Zorg dus dat alle feiten omtrent wanbetaling bij huisuitzetting zijn opgenomen in een dossier.

Huurrechtjuristen.nl zet een inhoudelijk juist en sterk dossier voor je op. Neem online contact met ons op of bel ons via 010 – 2681067. We helpen je graag verder.

Crispijn - profielfoto
Geplaatst op 31 juli 2020
Crispijn Sneevliet
Incassospecialist en jurist

Verhuurder? Blijf juridisch op de hoogte. Meld je aan.

Nieuwe huurwetgeving  ✔ Relevante adviezen Vonnissen in huurrecht. Deze onderwerpen behandelen we in onze maandelijkse nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht