Huurders krijgen 97% ongelijk van huurcommissie bij huurverhogingen

In 2020 werden ruim 12.000 zaken ingediend bij de Huurcommissie. In 23% van de ingediende zaken met betrekking tot huurgeschillen kreeg de huurder gelijk. In 2019 lag dit percentage nog op 43%. Bij huurverhogingszaken kregen huurders slechts in 3% gelijk en in 97% ongelijk. Wat is er aan de hand?

Juridische brief huurverhoging laten maken? Bij HuurrechtJuristen.nl hebben we meer dan 15 jaar ervaring.

Wat doet de huurcommissie?

Wanneer een huurder en verhuurder een verschil van mening hebben, kunnen zij hun geschil voorleggen aan de Huurcommissie. Die commissie bekijkt dan de situatie en doet onpartijdig een uitspraak. Een uitspraak van de Huurcommissie is bindend; beide partijen moeten zich er dus aan houden.

huurcommissie huurzaken

Vorig jaar kreeg de Huurcommissie 12.107 zaken binnen. Dat is veel. Afgelopen twee jaar lag dit aantal zo’n 2.000 lager. Het grootste deel (43%) van alle zaken had betrekking op de jaarlijkse huurverhoging. En dat had dan weer te maken met de hoge inflatie in 2020.

Een uitspraak van de Huurcommissie is bindend

Oneens met huurprijs

In 2020 kregen huurders vaker ongelijk als het ging om bezwaren tegen de aanvankelijke huurprijs. In 2019 kreeg 46% van de mensen ongelijk. 2020 72% van het totaal. De toetsing van de aanvangshuur leidde in 2020 tot een huurverlaging van gemiddeld 55 euro per maand.

Waarom kregen de huurders geen gelijk?

Bijna altijd – in 97% van de kwesties – werd de verhuurder in het gelijk gesteld door de Huurcommissie. Waarom? Door de hoge inflatie mochten ook de huurprijzen flink stijgen. Wettelijk gezien was het verhogen van de huurprijzen daardoor gewoon toelaatbaar.

In 2021 geen of maximale verhoging huur

Wil je als verhuurder de huur verhogen? Houd dan rekening met nieuwe regels.

  • Verhuur je een sociale huurwoning? Dan mag je in 2021 de huur niet verhogen.
  • Verhuur je een vrije sectorwoning? Dan mag je de huur wel verhogen maar ben je gebonden aan een maximale verhoging.

Voorkom juridische problemen met de huurder. Laat onze juristen een degelijk huurcontract opstellen.  Kies voor ruim 15 jaar ervaring.

Waarom HuurrechtJuristen.nl inschakelen?

  • Procedures tegen een vast tarief
  • 16 jaar ervaring in huurrecht
  • 91, klantwaardering
Jelle Jonker IntoCash - Profielfoto
Geplaatst op 14 juni 2021
Jelle Jonker
Incassospecialist en jurist
Start chatgesprek
Stuur een bericht