Brief betalingsregeling – Uitleg + gratis download
Jouw huurder betaalt niet. Je wilt tot een oplossing komen, maar de relatie niet onder druk zetten. Spreek een betalingsregeling af. Dit is een slimme en sympathieke manier om toch betaald te krijgen. Lees meer en gebruik onze betalingsregeling voorbeeld-brief.
De brief betalingsregeling: dit kan je ermee
Wanneer je een brief betalingsregeling stuurt naar jouw huurder, geef je hem/haar de mogelijkheid om de huurachterstand in verschillende fases te betalen. Het aantal termijnen en hoeveel geld de huurder per termijn moet betalen, bepaal je samen.
Een betalingsregeling is een sympathiek gebaar
Wanneer een huurder niet betaalt, kan dit verschillende redenen hebben. Misschien is de huurder in geldproblemen gekomen. Of zijn baan verloren. Een vervelende situatie. In die gevallen wíl de huurder vaak wel betalen, maar lukt dit gewoonweg niet.
Een betalingsregeling vormt dan een uitkomst. Je stelt je als verhuurder soepel op en geeft de huurder de kans om de huurachterstand in termijnen te betalen, in plaats van alles in één keer.
Betalingsregeling voorbeeld downloaden
Wil je een betalingsregeling opstellen? Dat is een precieze handeling. Eventuele fouten in de brief, kunnen ervoor zorgen dat je uiteindelijk aan het kortste eind trekt in een rechtszaak.
HuurrechtJuristen.nl helpt je verder met een voorbeeld betalingsregeling. Wil je de zekerheid van een juridisch juiste brief betalingsregeling? Neem dan contact op met HuurrechtJuristen.nl via 010 – 2681067.
Download voorbeeld betalingsregeling
Betalingsregeling afspreken? Gebruik dan onze voorbeeldbrief betalingsregeling.
DownloadenHuurder gespreid laten betalen: is dat verstandig?
Je kan je als verhuurder afvragen of het verstandig is om een huurder de huurachterstand in termijnen te laten betalen. Dit hangt vooral af van de oorzaak van de huurachterstand. Denk bijvoorbeeld aan:
- Tijdelijke betalingsproblemen
- Structurele betalingsproblemen
- Een discussie
1. Tijdelijke betalingsproblemen
Sommige betalingsproblemen zijn tijdelijk. Denk bijvoorbeeld aan een huurder die zijn baan is verloren en tijdelijk geen inkomen heeft. Vaak is de huurder wél bereid om te betalen, maar lukt dit niet. Maar als hij op korte termijn een baan vindt, kan hij wél weer de huur betalen. In situaties als deze is het opstellen van een betalingsregeling slim.
2. Structurele betalingsproblemen
Het kan ook zo zijn dat de huurder structureel niet of té laat betaalt. Dat is vervelend, want daarmee komt komen de inkomsten van de verhuurder in gevaar. Bij een huurachterstand van meer dan 3 maanden, kan je een huuincassotraject starten. Het is hierbij ook mogelijk om de huurder te wijzen op schuldhulpverlening of een budgetcoach.
3. Een discussie
Er speelt een discussie. Misschien is de huurder het niet eens met de huurverhoging, waardoor hij stopt met betalen. Of misschien vindt de huurder dat er gebreken aan de woning zijn, waardoor hij weigert de huur te betalen. In deze gevallen lost het opstellen van een betalingsregeling de problemen mogelijk niet op. Overleg in dat geval met Huurincassojuristen.nl over het starten van een gerechtelijke procedure.
Betalingsregeling verplicht?
Stel. De huurder stelt zelf een betalingsregeling voor. Ben je als verhuurder verplicht om hiermee akkoord te gaan?
Het antwoord is simpel: nee.
Het opzetten van een betalingsregeling is simpelweg een sympathiek gebaar naar de niet-betalende huurder.
Twijfel je over de mogelijkheid om een betalingsregeling op te zetten? Informeer bij HuurrechtJuristen.nl.
Een betalingsregeling is een sympathiek gebaar naar de niet-betalende huurder. Je bent niet verplicht om deze regeling op te zetten.
Leg de betalingsregeling altijd schriftelijk vast
“Je kan wat mij betreft in termijnen betalen. Deal?”
Het kan aantrekkelijk zijn om mondeling een betalingsregeling af te spreken. Je hoeft dan geen officiële contracten te onderteken.
Toch raden wij dit sterk af. Leg de afspraken schriftelijk vast, in een brief betalingsregeling. Wanneer de huurder de afspraken niet nakomt, kan je altijd terugvallen op het document.
Een brief betalingsregeling voorkomt problemen. Ook worden er heldere afspraken gemaakt én vastgelegd, waardoor de relatie in stand blijft.
Schakel HuurrechtJuristen.nl in
Wil je een brief betalingsregeling laten opstellen? Laat de brief opstellen door onze juristen. Zo sta je juridisch sterk.