WIK-brief: deze voordelen biedt de brief

Betaalt jouw huurder de huur niet? Stuur dan een WIK-brief. Daarmee geef je de huurder 14 dagen om alsnog te betalen. Gebruik hiervoor gratis onze voorbeeldbrief.

Allereerst: wat is een WIK-brief ?

Met een WIK-brief geef je jouw huurder een allerlaatste kans om de huur te betalen. Betaalt de huurder niet, dan kan je een incassobureau inschakelen. Én daarbij komen incassokosten kijken, die de huurder moet betalen.

De WIK-brief wordt ook wel de ‘laatste aanmaning’ genoemd. De eisen aan een WIK-brief zijn wettelijk vastgelegd. Deze vind je op de pagina van de rijksoverheid.

bouwblok-icon-download-voorbeeldbrief

Download WIK-brief

✔ Gebruik gratis onze voorbeeldbrief
✔ Kies voor meer rechtszekerheid: schakel ons in

bouwblok-icon-downloaden Downloaden
download_geslaagd

Beter een brief op maat

Kies voor meer rechtszekerheid en laat een WIK-brief op maat opstellen door HuurrechtJuristen.nl. Bel 010 – 4373950.

Wanneer moet je een WIK-brief versturen?

Je verhuurt een woning of bedrijfspand. Op den duurt stopt de huurder, om wat voor reden dan ook, met betalen. Misschien heb je al betaalherinneringen gestuurd. Of een betalingsregeling voorgesteld. Niets helpt. Vervelend, want jij mist hierdoor inkomsten. Verstuur in dit geval de WIK-brief.

Wat betekent WIK?

‘WIK’ staat voor de Wet Incassokosten. De brief moet namelijk voldoen aan de wettelijke eisen, omdat je de brief naar particulieren verstuurt. Bij het sturen van een normale betalingsherinnering, kunnen deze eisen minder strikt zijn.

Kies voor rechtszekerheid. Laat HuurrechtJuristen.nl een WIK-brief opstellen.

Een WIK-brief verstuur je alleen naar particulieren

Heb je een zakelijke huurder? Dan is het versturen van een WIK-brief niet nodig. Deze brief verstuur je namelijk alleen naar particuliere huurders.

Je verstuurt alleen een WIK-brief naar particuliere huurders.

Wat te doen bij zakelijke huurders?

Wat kan je dan het beste doen wanneer een zakelijke huurder niet betaalt? Stuur in dat geval een betalingsherinnering of een brief aanmaning. Bij uitblijvende reactie, raden we aan om een bureau voor huurincasso in te schakelen.

Hier moet de WIK-brief aan voldoen

Gebruik onze WIK voorbeeldbrief. Wil je toch de brief zelf opstellen? Houd je dan aan de volgende 5 eisen.

  • Vermeld over welke openstaande factuur het gaat.
  • Noem het openstaande factuurbedrag
  • Benoem de betaaltermijn van 14 dagen. Deze termijn gaat in na de dag van ontvangst/bezorging
  • Geef aan dat wanneer de huurder niet betaalt, hij/zij incassokosten en wettelijke rente moet betalen
  • Geef ook de exacte hoogte van die incassokosten aan

Brief zelf opstellen of laten maken?

Uiteraard kan je de WIK-brief zelf opstellen. Maar let op: één fout in de brief kan er al voor zorgen dat deze direct juridisch ongeldig is. Door de WIK-brief op te laten stellen en versturen door een ervaren partij als HuurrechtJuristen.nl, loop je geen risico.

Ook blijkt uit de praktijk dat een WIK-brief die wordt verstuurd door een huurincassobureau, meer indruk maakt dan wanneer deze door de verhuurder wordt verstuurd. De huurder weet hierdoor namelijk dat de verhuurder een professionele partij heeft ingeschakeld. Dat voert de druk om te betalen extra op.

Uit de praktijk blijkt dat WIK-brieven die door een huurincassobureau worden verstuurd, meer indruk maken.

WIK-brief laten opstellen door HuurrechtJuristen.nl

HuurrechtJuristen.nl stelt WIK-brief op die perfect aansluit op de situatie. We kunnen ook een sjabloon ontwikkelen, dat je telkens opnieuw kunt gebruiken. Jij verstuurt de WIK-brief in principe zelf. Interesse? Neem contact met ons op voor een voorstel.

Daarom HuurrechtJuristen.nl

  • Procedures tegen een vast tarief
  • 16 jaar ervaring in huurrecht
  • 91, klantwaardering

Aangetekend versturen?

Komt het uiteindelijk tot een rechtszaak, dan moet je kunnen aantonen dat de huurder de WIK-brief heeft ontvangen. Daarom raden wij aan om de brief altijd aangetekend te versturen. Wanneer de brief wordt aangenomen of opgehaald op het postkantoor, geldt dit juridisch gezien als ‘ontvangen’.

Verschil WIK-brief en een betalingsherinnering

Met een WIK-brief herinner je jouw huurder aan de openstaande huur. De WIK-brief is daarom hetzelfde als een betalingsherinnering.

Maar omgekeerd, is een betalingsherinnering niet hetzelfde als een WIK-brief. Je kan namelijk eerst een betalingsherinnering sturen naar de huurder waarbij je nog niets vermeld over de incassokosten, en daarna een WIK-brief.

Kan ik een WIK-brief via de mail versturen?

Je kan een WIK-brief via de mail versturen. Juridisch gezien maakt het niet uit of de brief via de post of via de mail wordt verstuurd. Wel is het in beide gevallen belangrijk dat je moet kunnen aantonen dat de huurder de brief heef ontvangen. Kies daarom voor een email met een ontvangstbevestiging.

Verhuurder? Blijf juridisch op de hoogte. Meld je aan.

Nieuwe huurwetgeving  ✔ Relevante adviezen Vonnissen in huurrecht. Deze onderwerpen behandelen we in onze maandelijkse nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht