Ongedierte in huurhuis: wie is verantwoordelijk?

Help, een muis in huis! Niemand zit te wachten op ongedierte. Niet alleen is het erg vervelend als je een plaag of nest ontdekt in je huis, het kan ook voor frictie zorgen tussen huurder en verhuurder. Want wie draait er op voor de kosten van ongediertebestrijding?

Let op: het kan per situatie verschillen wie er verantwoordelijk is voor de ongediertebestrijding.

Wil je meer weten over de verantwoordelijkheid van het bestrijden van ongedierte in een huurwoning? HuurrechtJuristen.nl helpt je verder.

Rattenplaag

Zijn de kosten voor de huurder of verhuurder?

De kosten voor het verwijderen van een rattenplaag zijn meestal voor rekening van de verhuurder. Rattenplagen worden vaak beschouwd als een probleem dat verband houdt met de structuur van het gebouw en vallen onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder om aan te pakken.

Kosten rattenplaag bestrijden

Een rattenplaag bestrijden kost tussen de 75 en 300 euro. Vaak geldt: hoe eerder je het probleem aanpakt, hoe lager de kosten.

Wespennest

Zijn de kosten voor de huurder of verhuurder?

Wanneer het gaat om een wespennest in een huurwoning, is de verantwoordelijkheid voor de kosten meestal afhankelijk van de specifieke omstandigheden en de huurovereenkomst. Over het algemeen worden wespennesten beschouwd als een kwestie van onderhoud en daarom valt de verantwoordelijkheid vaak bij de verhuurder.

Kosten wespennest bestrijden

De kosten voor het verwijderen van een wespennest variëren afhankelijk van de locatie, omvang van het nest en de moeilijkheidsgraad van de verwijdering. Gemiddeld kunnen de kosten variëren van € 50 tot € 150. Het is raadzaam om snel te handelen als je een wespennest ontdekt, omdat wespennesten in de loop van de tijd groter kunnen worden en de verwijdering complexer en duurder kan maken.

Kakkerlakken

Zijn de kosten voor de huurder of verhuurder?

Kakkerlakken komen vaak voor en kunnen een ernstig gezondheidsrisico vormen. In de meeste gevallen is het de verantwoordelijkheid van de verhuurder om de kosten van kakkerlakkenbestrijding te dragen, omdat dit vaak wordt beschouwd als een hygiëneprobleem dat verband houdt met de staat van de woning.

Kosten kakkerlakkenbestrijding

De kosten voor het bestrijden van kakkerlakken kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de plaag en de gebruikte bestrijdingsmethoden. Gemiddeld kunnen de kosten variëren van € 100 tot € 300 of meer. Het is belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen bij de eerste tekenen van kakkerlakken om de kosten laag te houden en verdere verspreiding te voorkomen.

Schakel HuurrechtJuristen in bij problemen over de verantwoordelijk van ongediertebestrijding

Zijn jij en de (ver)huurder het niet eens over de verantwoordelijkheid van de ongediertebestrijding? Of wordt een dergelijk probleem tussen jou en de (ver)huurder niet opgelost? Schakel dan HuurrechtJuristen in. Wij hebben uitgebreide kennis over het complexe huurrecht.

Muizen

Zijn de kosten voor de huurder of verhuurder?

In de meeste gevallen wordt van de verhuurder verwacht dat hij de kosten draagt voor het bestrijden van muizen in een huurwoning. Muizen worden vaak beschouwd als een structureel probleem dat verband houdt met de woning, en daarom is het de verantwoordelijkheid van de verhuurder om passende maatregelen te nemen om de plaag te beheersen en te elimineren.

Kosten muizenbestrijding

De kosten voor het bestrijden van muizen kunnen variëren, afhankelijk van de omvang van de plaag en de gebruikte bestrijdingsmethoden. Gemiddeld kunnen de kosten variëren van € 100 tot € 200 of meer. Het is belangrijk om snel te handelen bij een muizenprobleem, omdat muizen snel kunnen reproduceren en verspreiden.

Houtworm

Zijn de kosten voor de huurder of verhuurder?

Houtwormen zijn een ander type ongedierte dat schade aan de structuur van een woning kan veroorzaken. Over het algemeen wordt van de verhuurder verwacht dat hij de kosten draagt voor het behandelen en bestrijden van houtwormen, omdat dit verband houdt met het behoud van het onroerend goed.

Kosten houtwormbestrijding

De kosten voor het bestrijden van houtwormen kunnen variëren, afhankelijk van de omvang van de aantasting en de benodigde behandelingen. Gemiddeld kunnen de kosten variëren van € 150 tot € 500 of meer, afhankelijk van de ernst van het probleem. Het is belangrijk om houtwormproblemen snel aan te pakken om verdere schade aan de woning te voorkomen.

Bedwantsen

Zijn de kosten voor de huurder of verhuurder?

Bedwantsen kunnen zomaar na een vakantie zijn meegelift of zelfs van de buren afkomstig zijn. Vaak zijn de kosten voor het bestrijden van bedwantsen voor de huurder. Bijvoorbeeld na een verblijf in een hotel. Waren de bedwantsen al aanwezig voordat de huurder introk in de woning? Dan is de verhuurder verantwoordelijk. 

Kosten bedwantsen bestrijden

Het is essentieel om te beseffen dat de kosten voor het uitroeien van bedwantsen sterk kunnen variëren. Gemiddeld kunnen de kosten uiteenlopen van enkele honderden tot zelfs duizenden euro’s, afhankelijk van de omvang van de plaag en de benodigde behandelingen.

Overige ongedierte

Voor andere soorten ongedierte geldt vaak hetzelfde principe: de verhuurder is over het algemeen verantwoordelijk voor groot onderhoud. Dus ook het behandelen en bestrijden van ongedierte als het wordt beschouwd als een structureel of hygiënisch probleem. Ook al staat er iets anders in de huurovereenkomst. 

Conclusie

Het is essentieel voor huurders en verhuurders om de huurovereenkomst zorgvuldig te lezen en de wetgeving te raadplegen om duidelijkheid te krijgen over wie verantwoordelijk is voor de kosten van ongediertebestrijding. In geval van een ongedierteplaag is het raadzaam om snel actie te ondernemen en samen te werken om het probleem op te lossen. Zo voorkom je verdere overlast en schade.

Kosten die voor rekening van verhuurder zijn het verwijderen van kakkerlakken en houtwormen. De huurder is verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud. Kosten ongedierte verwijderen die voor rekening van de huurder komen zijn het verwijderen van vlooien, mieren en wespen etc.

Om er zeker van te zijn voor wie de kosten zijn, is het belangrijk om het huurcontract zorgvuldig te lezen om de exacte verdeling van verantwoordelijkheden met betrekking tot ongediertebeheer te begrijpen.

Jelle Jonker IntoCash - Profielfoto
Geplaatst op 22 oktober 2023
Jelle Jonker
Incassospecialist en jurist

Verhuurder? Blijf juridisch op de hoogte. Meld je aan.

Nieuwe huurwetgeving  ✔ Relevante adviezen Vonnissen in huurrecht. Deze onderwerpen behandelen we in onze maandelijkse nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht