Te hoge huren? Nieuwe wet moet dat veranderen

Het wordt steeds moeilijker voor mensen met een gemiddeld inkomen om een betaalbare huurwoning te vinden. Het aantal beschikbare huurwoningen neemt af en de huurprijzen stijgen aanzienlijk, vooral in steden.

Deze situatie is bedenkelijk omdat het tekort aan woningen voor beroepsgroepen zoals leraren, verpleegkundigen en politieagenten steeds groter wordt. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling toegankelijkheid van betaalbare huisvesting.

Wat is de Wet betaalbare huur?

De Wet betaalbare huur zorgt ervoor dat huurprijzen niet te snel stijgen. Elk jaar is er een limiet voor de huurverhoging. Hierdoor blijft het voor huurders betaalbaar om een woning te huren. Deze wet beschermt huurders tegen te hoge huurprijsstijgingen en helpt de kosten onder controle te houden.

De Wet betaalbare huur is momenteel een wetsvoorstel en moet nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer.

Aanpassing aan het WWS

Het woningwaarderingsstelsel (WWS) is een puntensysteem om de maximale huurprijs voor een sociale huurwoning vast te stellen. Hoe meer punten een woning krijgt, hoe hoger de huur mag zijn. Door het WWS aan te passen, worden de huurprijzen beter afgestemd op de kwaliteit van de middenhuur. 

De nieuwe wet verhoogt het maximaal aantal punten van de middenhuur van 142 naar 186. Dit komt neer op een maximale maandelijkse huur van 1.100 euro.

Kies voor rechtszekerheid: laat het huurcontract opstellen

Verhuurders moeten altijd op de hoogte zijn van de huidige wetgevingen. Bij HuurrechtJuristen.nl zien we heel veel gevallen voorbijkomen van verhuurders die zelf een huurcontract of verhuurovereenkomst opstellen. In deze contracten staan vaak fouten. Deze fouten zorgen ervoor dat verhuurders vaak aan het kortste eind trekken in een rechtszaak.

Kies voor rechtszekerheid en laat onze gespecialiseerde juristen een huurcontract opstellen.

Dwingend maken van het WWS

Niet alleen verandert het puntenaantal, ook wordt het WWS dwingend gemaakt. In het huidige stelsel is de maximale huurprijs afdwingbaar. Huurders moeten dan naar de Huurcommissie of rechter stappen om een lagere huurprijs te krijgen. Huurders krijgen hierbij vaak geen gelijk. 

Daarom wordt het stelsel dwingend. Verhuurders zijn met een dwingend WWS verplicht om zich te houden aan de maximale huurprijs.

De jaarlijkse huurprijsstijging

Voor de invoering van de nieuwe wet werden huurverhogingen gekoppeld aan het inflatiecijfer. In periodes van hoge inflatie zorgde dit voor druk op de betaalbaarheid van woningen. 

In de nieuwe plannen van het kabinet is het de bedoeling om de jaarlijkse huurverhoging in het middensegment te beperken tot de CAO-loonontwikkeling plus 0,5%. Door de huurprijs te koppelen aan het loon, blijft het percentage van het inkomen dat mensen aan huur besteden ongeveer hetzelfde voor huurders die al een woning huren. Hierdoor blijft wonen betaalbaar voor huurders.

Jij hebt als verhuurder een conflict. Met je huurder of de buren het pand bijvoorbeeld. Een rechtszaak? Die wil je uiteraard voorkomen. HuurrechtJuristen.nl helpt je verder met juridisch huuradvies. Al vanaf € 95.

Jelle Jonker IntoCash - Profielfoto
Geplaatst op 21 september 2023
Jelle Jonker
Incassospecialist en jurist

Verhuurder? Blijf juridisch op de hoogte. Meld je aan.

Nieuwe huurwetgeving  ✔ Relevante adviezen Vonnissen in huurrecht. Deze onderwerpen behandelen we in onze maandelijkse nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht