Bepalingen huurcontract winkelpand. Alles op een rij
Jij verhuurt een winkelpand of wilt dit juist gaan huren. Om eventuele juridische discussies te voorkomen met huurder of verhuurder, is een juist opgesteld huurcontract belangrijk.
Standaard huurcontract downloaden?
Jij hebt een winkelpand in je bezit en een nieuwe huurder meldt zich. Of je bent van plan een nieuwe winkel te openen en wilt een winkelruimte huren. In dat geval moet je een huurcontract voor het winkelpand ondertekenen. Je kan als verhuurder een standaard huurcontract downloaden dat je zelf aanvult met de punten die van toepassing zijn op jouw specifieke huursituatie.
Maar dan neem je zeker een risico. We vertellen je er meer over.
Huurovereenkomst winkelruimte
Er bestaan verschillende modellen om een huurovereenkomst op te stellen. Voor verhuurders adviseren wij de modellen van de ROZ. De huurovereenkomst winkelruimte en andere bedrijfsruimtes is een model dat door de ROZ (Raad voor Onroerende Zaken) is opgesteld. Dit model bevat uitgangspunten en algemene bepalingen die verhuurder en huurder kunnen gebruiken om een huurcontract op te stellen. Het model Algemene bepalingen huurovereenkomst winkelruimte van de ROZ kun je downloaden op de website van de ROZ.
Zorg ervoor dat je een juridisch juist huurcontract opstelt, en voorkom eventuele problemen met jouw huurder. Schakel HuurrechtJuristen.nl in.
Nadelen standaard huurcontract winkelpand
Als verhuurder moet je er 100 procent zeker van zijn dat je huurcontract van top tot teen in juridisch in orde is. Je moet bijvoorbeeld zorgen dat de ruimte die je huurt ook daadwerkelijk onder de wettelijke beschrijving van de bedrijfsruimte (winkelruimte) valt.
Contracten maken is een vak. Een ondernemer is vooral bezig met zijn eigen expertises en niet met huurcontracten. Laat daarom altijd een ervaren jurist de huurovereenkomst winkelruimte opstellen of beoordelen door een juridische partij.
Wij kennen het complexe huurrecht
Schakel de juristen in van HuurrechtJuristen.nl. Zij beschikken over specialistische kennis van het complexe huurrecht. Neem contact op via 010 – 2681067 of stuur een
.Wat staat er in een algemeen winkelpand huurcontract?
Over het algemeen moeten de volgende punten worden opgenomen in de huurovereenkomst.
- Omschrijving en oppervlakte van de ruimte
- De huurprijs en de betalingstermijn
- Of de huurprijs inclusief btw is en of de huurprijs jaarlijks wordt geïndexeerd
- De bestemming van het pand
- Looptijd van het huurcontract en de opzegtermijn
- Algemene bepalingen en servicekosten
- Wie er verantwoordelijk is voor het onderhoud en het betalen van GWL + gemeentelijke belastingen
- Afspraken met betrekking tot onderverhuur
- Of aanpassingen aan het pand moeten worden teruggedraaid na afloop van het contract
- Of het huurcontract verlengd kan worden nadat deze is afgelopen
Houd rekening met verschillende regels
In Nederland kennen we twee verschillende soorten winkelruimtes.
- Een bedrijfsruimte of middenstandsbedrijfsruimte (ook wel 290- of ex290 bedrijfsruimte genoemd) zoals vermeld in art. 7:290 BW.
- Een overige bedrijfsruimte (ook wel 230-a bedrijfsruimte of kantoorruimte genoemd) zoals vermeld in art. 7:230a BW.
Een bedrijfsruimte of middenstandsbedrijfsruimte is bijvoorbeeld een winkel, café, restaurant of hotel. Een overige bedrijfsruimte is bijvoorbeeld een kantoorpand, fabriek of showroom.
Verschil
Het verschil tussen beide typen bedrijfsruimtes is dat een bedrijfsruimte/middenstandsruimte een voor het publiek toegankelijke ruimte heeft waar diensten of goederen geleverd kunnen worden. Anders gezegd betekent dit dat in de ruimte klanten fysiek spullen of producten kunnen kopen of bestellen.

Waarom is het verschil zo belangrijk?
Er zijn verschillen in de regelgeving omtrent beide typen bedrijfsruimtes. Huurders van een 290-bedrijfsruimte zijn beter beschermd dan huurders van overige bedrijfsruimtes. Dit komt omdat de huurder sterk afhankelijk is van de locatie van de winkelruimte en vaak een grote investering heeft gedaan in het pand. Bij het opstellen van het huurcontract moet je hier dus sterk rekening mee houden.
Verkeerd wetsartikel in huurovereenkomst bedrijfsruimte
Let op dat je in de overeenkomst verwijst naar het juiste wetsartikel. In een huurovereenkomst kan verwezen naar artikel 7:290 BW bedrijfsruimte of naar 7: 230a BW bedrijfsruimte. In het ene geval is er geen sprake van huurbescherming. In het andere wél. Een verkeerde verwijzing kan grote gevolgen hebben.
Huurbescherming 290-bedrijfsruimte
Wanneer je een 290-bedrijfsruimte huurt, ben je als huurder de eerste tien jaar verzekerd van huurbescherming. Dit geldt dus alleen voor huurders van en bedrijfsruimte zoals vermeld in artikel 7:290 BW. Een huurcontract bij een 290-bedrijfsruimte wordt meestal aangegaan voor een periode van twee keer vijf jaar.
- Als huurder kan je na vijf of tien jaar het huurcontract opzeggen.
- De verhuurder kan binnen die tien jaar alleen het huurcontract opzeggen via de kantonrechter, onder specifieke voorwaarden.
Loopt het contract langer dan 10 jaar? Dan wordt het een huurcontract voor onbepaalde tijd. Dit betekent dat de verhuurder en huurder het contract altijd mogen opzeggen, met een opzegtermijn van 1 jaar.
Opzegtermijn
Daarnaast is er nog een verschil in de opzegtermijn.
- Bij een 290-bedrijfsruimte moet het huurcontract minimaal een jaar voordat de vijf- of tienjaarstermijn afloopt, worden opgezegd.
- Bij overige bedrijfsruimtes geldt over het algemeen dat de opzegtermijn gelijk is aan de betalingstermijn.
Kies voor een juridisch correct huurcontract winkelruimte
Zorg ervoor dat je als huurder of verhuurder sterk staat met een juridisch juiste huurovereenkomst winkelruimte. HuurrechtJuristen.nl helpt je verder. Wij stellen een correcte huurovereenkomst winkelruimte op. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Neem contact op of .
Daarom HuurrechtJuristen.nl
- Procedures tegen een vast tarief
- 16 jaar ervaring in huurrecht
- 91, klantwaardering