Huurachterstand volgens de wet

Veel wetteksten kun je op meerdere manieren interpreteren. Bij de huurachterstand-wet is dat niet zo. Volgens de wet is huurachterstand een helder begrip. We leggen het uit.

Betaalt jouw huurder niet? Neem contact op met HuurrechtJuristen.nl. We hebben 15 jaar ervaring en helpen je graag.

De Wet huurachterstand

Huurachterstand is een onderwerp dat wordt besproken in het Nederlandse Burgerlijk Wetboek, Boek 7: Bijzondere overeenkomsten. Ook een aantal algemene regels uit Boek 6 zijn van belang. In deze wetten vind je hoe huurachterstand volgens de wet is geregeld.

Wat staat er in de wet over huurachterstand?

Over het betalen van huur is de wet duidelijk: de huurder moet de huur op tijd betalen. Specifiek betekent dat: uiterlijk op de eerste dag van de maand tenzij huurder en verhuurder hier samen iets anders over afspreken. Als een huurder niet op tijd betaalt, is er sprake van wanprestatie, of in normaal Nederlands: van wanbetaling.

Wanbetaling en huurachterstand?

Wanbetaling heeft meestal twee basisoorzaken:

 1. Er is een conflict tussen huurder en verhuurder. De verhuurder doet volgens de huurder bijvoorbeeld te weinig aan onderhoud. Of de verhuurder voert een huurverhoging door waarover discussie ontstaat.
 2. De huurder heeft persoonlijke problemen. De huurder is bijvoorbeeld gescheiden waardoor woonlasten te hoog worden. Ook kan het zijn dat de huurder zijn of haar baan is kwijtgeraakt.
Volgens de wet is huurachterstand een helder begrip. Lees meer.

Huurachterstand, wet en uitzetting

“Ik kan de huurder altijd nog uitzetten”, kan de gedachte zijn van een verhuurder. Maar dat gaat niet zomaar. De wet is wat dat betreft duidelijk over huurachterstand. Aan de uitzetting van een huurder uit de huurwoning gaan meerdere stappen vooraf die grotendeels specifiek opgevolgd moeten worden.

Zelf doen of uitbesteden

Voordat je als verhuurder actie gaat ondernemen om een huurder tot betaling aan te sporen of om deze uit te zetten, is het de overweging waard om deze handelingen uit te besteden aan een incassobureau, zoals bijvoorbeeld HuurrechtJuristen.nl. Zo’n bureau pakt het proces van herinneren, aanmanen en sommeren professioneel op.

Die professionaliteit is van belang in een eventuele gerechtelijke procedure.  De rechter toetst daarbij of het minnelijke incassotraject netjes is gevolgd en of de dagvaarding voldoet aan de eisen. Indien aan alle voorwaarden is voldaan, wijst de rechter de eis tot betaling, ontbinding en ontruiming toe.

Daarom HuurrechtJuristen.nl

 • Procedures tegen een vast tarief
 • 16 jaar ervaring in huurrecht
 • 91, klantwaardering

Stappen bij huurachterstand

Bij een huurachterstand kan een verhuurder meerdere stappen ondernemen. Hieronder zetten we de stappen kort op een rij. Of bekijk de uitgebreide procedure bij huurachterstand. Niet elke stap is hierbij overigens een officiële stap bij huurachterstand volgens de wet. Een deel van de stappen heeft een minnelijk of officieus karakter.

 • Optioneel: een betalingsregeling treffen met de huurder
 • Het versturen van een aanmaning
 • De start van een incassoprocedure
 • Een gerechtelijke procedure
 • Verplichting tot ontruiming van de woning en afbetalen schuld
 • Het inschakelen van een deurwaarder bij uitblijvende activiteiten door de huurder

Voordelen bureau inschakelen

Het inschakelen van een incassobureau heeft meerdere voordelen in vergelijking tot zelf procederen. Het is overigens niet verplicht om zo’n incassobureau in te schakelen maar de voordelen zijn groter dan de nadelen.

 • Als verhuurder weet je zeker dat de juiste juridische weg wordt gevolgd
 • Je kunt jouw persoonlijke irritatie of ergernis uit handen geven
 • Het kost jou als verhuurder veel minder tijd
 • De kosten worden betaald door de huurder
 • In 9 van de 10 gevallen is een gang naar de rechter niet nodig en betaalt de huurder alsnog, juist omdat een bureau de procedure rondom incasso overneemt

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een incassobureau, neem dan contact op met HuurrechtJuristen.nl of bel met 010 – 2681067

Crispijn Sneevliet - IntoCash - Staand
Crispijn - profielfoto

Crispijn Sneevliet

Incassospecialist en jurist

Crispijn Sneevliet schreef deze blog voor je. Crispijn is oprichter van HuurrechtJuristen.nl en incassojurist. Hij beantwoordt al jouw vragen omtrent het verhuren van woningen en bedrijfspanden en helpt je verder bij ontstaande huurachterstanden.

Crispijn - profielfoto
Geplaatst op 31 juli 2020
Crispijn Sneevliet
Incassospecialist en jurist

Verhuurder? Blijf juridisch op de hoogte. Meld je aan.

Nieuwe huurwetgeving  ✔ Relevante adviezen Vonnissen in huurrecht. Deze onderwerpen behandelen we in onze maandelijkse nieuwsbrief.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht