Advocaat huurrecht: waarom je deze advocaat níet moet inschakelen

Wanneer jij en de debiteur/huurder ergens niet uitkomen, kan je een rechtszaak starten. Vaak wordt gedacht dat je dan een advocaat huurrecht moet inschakelen. Onnodig. En erg duur.

Wat doet een advocaat huurrecht?

De meeste mensen schakelen een advocaat huurrecht in bij conflicten met betrekking tot huur en verhuur van woonruimtes en bedrijfsruimtes. Huurrecht advocaten zijn ook buiten rechtszaken actief. Zo kan je dit type advocaat inschakelen om een huurcontract te laten opstellen of te beoordelen.

Voorbeeld inschakelen advocaat huurrecht

Jij verhuurt een appartement. De huurder heeft tegen de afspraken in het appartement onderverhuurt. Je wilt het huurcontract nu opzeggen. Dat mag niet zomaar. Als verhuurder mag alleen in specifieke gevallen de huur opzeggen. Je start een rechtszaak en huurt hiervoor een advocaat gespecialiseerd in het huurrecht in.

Hierom moet je geen advocaat huurrecht inschakelen!

Huurrecht advocaten hebben specialistische kennis over het huurrecht. Waarom moet je dit type advocaat dan tóch niet inschakelen bij een geschil met huurder of verhuurder?

 • Huurrecht advocaten werken op basis van een hoog uurtarief.
 • Bij de kantonrechter, die huurrechtzaken behandeld, is het helemaal niet verplicht om je bij te laten staan door dit type advocaat.
 • Je betaalt dus onnodig torenhoge advocaatkosten.
 • En deze hoge kosten krijg je niet terug na uitspraak van de rechter.

Wat je maximaal vergoed krijgt, vind je in het overzicht liquidatietarieven kanton.

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het complexe huurrecht. Bovendien worden de tarieven van HuurrechtJuristen.nl door een rechter niet als te hoog beoordeeld.

Advocaat is generalist

Daarnaast zijn advocaten eigenlijk helemaal geen specialist op het gebied van huurrecht. Veel advocaten zijn generalisten. Ze behandelen dus ook veel andere typen rechtszaken met betrekking tot bijvoorbeeld het arbeidsrecht, bestuursrecht en familierecht. De vraag is wie je liever inschakelt: een specialist of generalist?

Het inschakelen van een advocaat huurrecht is bij de kantonrechter helemaal niet verplicht en niet slim.

Wie je wél moet inschakelen

Het inschakelen van een dure advocaat huurrecht is dus niet nodig. Maar wie schakel je dan wel in? Simpel: een jurist gespecialiseerd in huurrecht met een veel lager tarief. Huurrecht-juristen hebben minimaal dezelfde of vaak zelfs betere kennis en ervaring in huurrecht. Zij zorgen dat de gerechtelijke procedure omtrent huurrecht correct verloopt.

Daarom HuurrechtJuristen.nl

 • Procedures tegen een vast tarief
 • 16 jaar ervaring in huurrecht
 • 91, klantwaardering

Kosten juristen inschakelen

HuurrechtJuristen.nl werkt bij huurzaken op basis van no-cure-no-pay. Betreft het een huurincasso-kwestie dan betaalt de huurder incassokosten aan HuurrechtJuristen.nl. De verhuurder betaalt ons dus niet. Gaat het om het ontbinden van een huurovereenkomst, ook dan wordt HuurrechtJuristen.nl pas betaald als de rechtszaak wordt gewonnen. Bekijk de kosten rechtszaak voor onze tarieven.

Bovendien komen die kosten, bij winst in de gerechtelijke procedure, veelal voor rekening van de verliezende partij, de huurder dus.

Hoe werkt een rechtszaak tegen een verhuurder?

 1. Je hebt besloten om een rechtszaak te starten tegen de huurder. De zaak komt dan voor de kantonrechter. Onze juristen gespecialiseerd in het huurrecht staan je bij.
 2. Wil je de huurder uitzetten? De rechter zal een ontruiming niet zomaar toestaan. Daarvoor moet de huurder al meer dan 3 maanden in gebreke zijn. Het kan ook dat de rechter ontruiming van de woning toewijst bij 2 maanden huurachterstand. Dit kan als de huurder binnen een jaar voorafgaande aan een tweede rechtszaak al eerder door de rechter veroordeeld is tot wanbetaling van de huur (eerste rechtszaak).
 3. Pas in de laatste fase wordt een deurwaarder ingeschakeld. De deurwaarder overhandigt de uitspraak van de kantonrechter aan de verhuurder. Indien de rechter besluit dat de woning mag worden ontruimd, heeft de huurder nu nog een laatste kans om de woning zelf te ontruimen en te verlaten.

Samengevat: de redenen

Problemen met jouw huurder of de verhuurder van een woning of bedrijfspand? Schakel dan een jurist in, in plaats van een dure advocaat huurrecht. Het inschakelen van dit type advocaat is niet verplicht bij de kantonrechter en daarmee is dit een te dure en niet noodzakelijke optie.

Jelle Jonker IntoCash - Profielfoto
Geplaatst op 25 augustus 2020
Jelle Jonker
Incassospecialist en jurist

Verhuurder? Blijf juridisch op de hoogte. Meld je aan.

Nieuwe huurwetgeving  ✔ Relevante adviezen Vonnissen in huurrecht. Deze onderwerpen behandelen we in onze maandelijkse nieuwsbrief.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht