Waarborgsom huur – Borg Huurwoning

Een waarborgsom wordt opgenomen in het huurcontract als een extra zekerheid voor de verhuurder. Lees alles over de betekenis van een waarborgsom en het nut van de borg met betrekking tot een huurwoning.

Zorg ervoor dat je een juridisch juist huurcontract opstelt, en voorkom eventuele problemen met jouw huurder. Schakel HuurrechtJuristen.nl in.

Betekenis waarborgsom huur / borg huurwoning

Een waarborgsom is een bedrag dat de huurder van een huurwoning moet betalen aan de verhuurder bij ingang van het huurcontract.

De waarborgsom biedt extra zekerheid voor verhuurder. Is de woning namelijk beschadigd wanneer het huurcontract afloopt, of is er sprake van huurachterstand, dan hoeft de verhuurder de waarborgsom niet terug te betalen. Hiermee dekt de verhuurder de renovatiekosten of misgelopen inkomsten.

Mag mijn verhuurder altijd een waarborgsom vragen?

Het is wettelijk toegestaan om een waarborgsom te vragen aan de huurder. Dit mag alleen niet als het bedrag onredelijk hoog is.

Hoe hoog mag de waarborgsom huur zijn?

De verhuurder mag zelf bepalen hoe hoog de waarborgsom voor het huis is. Een waarborgsom die gelijk staat aan de hoogte van 3 maanden kale huur, vindt de rechter nog redelijk. Meestal is de waarborgsom even hoog als één maand kale huur.

Waarborgsom terugkrijgen

Als huurder wil je natuurlijk weten of je de waarborgsom kan terugkrijgen én wanneer je de waarborgsom terugkrijgt. Als de woning niet beschadigd is/er geen sprake is van huurachterstand, dan moet de verhuurder de waarborgsom terugbetalen aan de huurder. Dit gebeurt aan het einde van de huurovereenkomst. De verhuurder hoeft geen rente over het bedrag te betalen.

De verhuurder hoeft geen rente over een waarborgsom te betalen.

Waarborgsom vastleggen: tips

Om te voorkomen dat de verhuurder onterecht de borg niet terugbetaalt aan het einde van het huurcontract, kan je als huurder bepaalde stappen ondernemen. Een aantal tips.

  1. Betaal de waarborgsom niet met cashgeld, maar via je bankrekening. Hierdoor kan je bewijzen dat de borg hebt betaald. Wil de verhuurder tóch dat je de borg met cashgeld betaalt? Vraag dan om een betalingsbewijs.
  2. Laat een woningopzichter een rapport schrijven over de staat van het huis. Hierdoor leg je vast welke eventuele gebreken er al zijn voordat je het huis gaat huren en voorkom je dat de verhuurder jou hiervoor later onterecht verantwoordelijk stelt.
  3. Geen mogelijkheid om een rapport te laten maken? Doe dit dan zelf. Maak foto’s en stuur het rapport op naar de verhuurder voordat je de woning betrekt.

Discussie met jouw (ver)huurder over het huurcontract en weet je niet waar je recht op hebt? HuurrechtJuristen.nl helpt je verder met juridisch advies. Al vanaf € 95.

Ik heb advies nodig

Waarborgsom huis kopen

Bovenstaande informatie ging over de betekenis van een waarborgsom met betrekking tot huurhuizen. Maar hoe zit het eigenlijk wanneer je een huis wilt kopen?

Een waarborgsom bij een huis kopen, heeft een ander doel dan de waarborgsom bij het huren van een huis. De waarborgsom biedt voor de verkoper van het huis een zekerheid dat de koop doorgaat. Wanneer jij als verwachte koper namelijk al een flink bedrag moet betalen aan de verkoper, dan zeg je minder snel de koop af. Hierdoor dekt de verkoper zichzelf in voor eventuele financiële schade die hij of zij oploopt.

Hoogte waarborgsom huis kopen

Meestal is de hoogte van de waarborgsom die je als koper moet overmaken naar de notaris, 10% van de koopsom van het huis. Deze waarborgsom betaal je nadat de voorlopige koopovereenkomst is getekend.

Krijg ik de waarborgsom terug als ik het huis heb gekocht?

Als de koop is doorgegaan, wordt de waarborgsom in mindering gebracht op de totale koopprijs. Eigenlijk is de waarborgsom bij het kopen van een huis beter te vergelijken met een aanbetaling. Doe je een beroep op de ontbindende voorwaarden, bijvoorbeeld omdat je geen hypotheek voor je koopwoning kunt krijgen, dan wordt de waarborgsom teruggestort.

Heb je vragen over de waarborgsom of krijg je de borg niet terug van de verhuurder? Schakel dan onze juristen in. Zij hebben specialistische kennis van het complexe huurrecht en helpen je verder. Neem contact op of start een chatgesprek.

Verhuurder? Blijf juridisch op de hoogte. Meld je aan.

Nieuwe huurwetgeving  ✔ Relevante adviezen Vonnissen in huurrecht. Deze onderwerpen behandelen we in onze maandelijkse nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht