Tijdelijk huurcontract van twee naar drie jaar
Woningverhuurders mogen voortaan een zelfstandige woning maximaal drie jaar verhuren, in plaats van twee jaar. Wat zijn de gevolgen?
Update 2022
Deze blog gaat over het wetsvoorstel Opkoopbescherming en verruiming tijdelijke verhuur. Op 1 januari 2022 is deze wet ingegaan. Deze wet was vooral interessant voor verhuurders, omdat zij de duur van tijdelijke huurovereenkomsten konden verlengen van 2 naar maximaal 3 jaar, zonder direct een vast contract aan te moeten bieden na 2 jaar.
Maar let op: op 16 december 2021 is door de Tweede Kamer een reparatiewet aangenomen waardoor het verlengen van tijdelijke huurcontracten niet mogelijk is.
Kies voor rechtszekerheid: laat het huurcontract opstellen
Verhuurders moeten altijd op de hoogte zijn van de huidige wetgevingen. Bij HuurrechtJuristen.nl zien we heel veel gevallen voorbijkomen van verhuurders die zelf een huurcontract of verhuurovereenkomst opstellen. In deze contracten staan vaak fouten. Deze fouten zorgen ervoor dat verhuurders vaak aan het kortste eind trekken in een rechtszaak.
Kies voor rechtszekerheid en laat onze gespecialiseerde juristen een huurcontract opstellen. We rekening hiervoor slechts € 250 ex. btw.
Hieronder lees je de originele blog over het wetsvoorstel Opkoopbescherming en verruiming tijdelijke verhuur. Deze blog is geplaatst in maart 2021. Lees voor een volledige update het begin van deze blog bovenaan de pagina.
Wat zijn de nieuwe regels?
- Tijdelijke huurcontracten voor zelfstandige woningen kunnen voor maximaal drie jaar worden afgesloten, in plaats van twee jaar.
- Ook mag het huurcontract voor zelfstandige woningen eenmalig verlengd worden met wederom een maximum lengte van drie jaar.
Aanzegplicht
Verlening van het huurcontract is alleen toegestaan als de verhuurder heeft voldaan aan de aanzegplicht. De verhuurder moet de huurder tussen drie maanden en één maand voordat het huurcontract eindigt, laten weten dat de overeenkomst niet wordt verlengd. Het huurcontract kan verlengd worden binnen de aanzeggingstermijn, of erna.
Zorg ervoor dat je een juridisch juist huurcontract opstelt, en voorkom eventuele problemen met jouw huurder. Schakel HuurrechtJuristen.nl in.
Wat is het doel van de nieuwe wet?
De overheid wil dat er flexibeler omgegaan wordt met tijdelijke huurcontracten. Wil je als verhuurder het huurcontract voor bepaalde tijd verlengen? Dat kan, maar volgens de huidige wetgeving verandert dan het tijdelijke huurcontract naar een vast huurcontract (onbepaalde tijd).
Deze wet maakt het mogelijk voor verhuurders om tijdelijke contracten eenmalig te verlengen in plaats van direct een vast contract te moeten aanbieden. Hiermee wil het kabinet dat er meer tijdelijke huurwoningen op de markt komen.
Deze wet maakt het mogelijk voor verhuurders om tijdelijke contracten eenmalig te verlengen in plaats van direct een vast contract te moeten aanbieden.
Wat betekent dit voor verhuurders?
Als verhuurder kan je in een tijdelijk huurcontract een verplichte minimale huurperiode opnemen. Dit biedt jou als verhuurder extra zekerheid. De lengte van deze huurperiode is afhankelijk van de lengte van het huurcontract.
- Huurcontract van één jaar? Dan is de verplichte huurperiode maximaal drie maanden.
- Huurcontract van twee jaar? Dan is de verplichte huurperiode maximaal zes maanden.
- Huurcontract van drie jaar? Dan is de verplichte huurperiode maximaal 12 maanden.
- Huurcontract korter dan één jaar? Dan er geldt er geen verplichte huurperiode.
Complexe huurrecht
Wij snappen dat deze huuraanpassing complex is. Onze juristen beantwoorden graag al jouw vragen hierover. Neem contact op.
Voordeel voor verhuurders én huurders
Een groot voordeel is dat verhuurder en huurder het huurcontract kunnen aanpassen naar hun eigen situatie. Is de huurder bijvoorbeeld op zoek naar een koopwoning, maar komt er niks geschikts vrij? Dan is het prettig dat de huurder nog wat langer in de huurwoning kan blijven wonen.
Nadeel huurders
Nadelig voor huurders is natuurlijk dat ze minder snel een vast huurcontract aangeboden krijgen. Ook moeten huurders de woning voor een minimale periode huren.
Een huurcontract geeft verplichtingen voor huurder én verhuurder. Heb je problemen met jouw huurder? Met ruim 15 jaar ervaring kunnen wij je helpen.