Huurverhoging berekenen. Zo werkt het.
Huurverhoging berekenen, waarom is dat relevant? Als verhuurder mag je niet zomaar de huur verhogen. Je bent gebonden aan strikte regels. In deze blog leggen we uit hoe huurverhoging berekenen werkt.
Hulp nodig bij het opstellen van een verhuurcontract? Bij HuurrechtJuristen.nl hebben we hier 15 jaar ervaring mee.
Huurverhoging berekenen; geliberaliseerd of niet-geliberaliseerd huurcontract?
Huurverhoging berekenen? Je berekening is afhankelijk van het type huurwoning. In Nederland zijn er twee typen huurwoningen:
- Sociale huurwoningen
- Vrije sector huurwoningen
Welk type woning verhuur ik?
Of de kale huurprijs onder of boven de zogeheten huurliberalisatiegrens ligt, bepaalt of een woning een sociale huurwoning of vrije sector woning is. De huurliberalisatiegrens voor 2022 bedraagt € 763,47.
- Lag de kale huurprijs bij het tekenen van het contract onder de huurliberalisatiegrens? Dan is dit een sociale huurwoning. Dit wordt ook wel een niet-geliberaliseerde woning genoemd. Huurders van dit type woning hebben recht op huurtoeslag.
- Lag de kale huurprijs bij het tekenen van het contract boven de huurliberalisatiegrens? Dan is dit een vrije sector woning. Dit wordt ook wel een geliberaliseerde woning genoemd. Huurders van dit type woning hebben géén recht op huurtoeslag.
De huur verhogen van een sociale huurwoning
Verhuurders van een sociale huurwoning mogen in principe elk jaar de huur verhogen. Maar deze verhuurders mogen niet zelf bepalen wat de nieuwe huurprijs wordt. De maximale huurprijsverhoging voor sociale huurwoningen is namelijk wettelijk vastgesteld.
Een huurverhoging berekenen voor een sociale huurwoning kan dus niet. Wel kun je via de website van de Huurcommissie de maximale huurprijs van een sociale huurwoning berekenen. Dit werkt via een puntensysteem.
Huur verhogen vrije sector woning
Verhuurders van een vrije sector woning mogen wél zelf de hoogte van de huur bepalen. Zij hoeven geen rekening te houden met een maximale huurprijs en maximale jaarlijkse huurverhoging. Daarnaast mogen zij de huur in principe één keer per jaar verhogen. Ook mogen zij de huurprijs verhogen als de woning tussentijds is aangepast of gerenoveerd.
Zorg voor een juridisch correct verhuurcontract
Voorkom fouten in het huurcontract en eventuele problemen met jouw huurder. Bij HuurrechtJuristen.nl hebben we 15 jaar ervaring met het opmaken van juridische correcte verhuurcontracten. Neem contact op via 010 – 2681067 of
.Daarom HuurrechtJuristen.nl
- Procedures tegen een vast tarief
- 16 jaar ervaring in huurrecht
- 91, klantwaardering
Huurverhoging berekenen vrije sector woning
De huurverhoging berekenen van een vrije sector woning is mogelijk als er een indexeringsclausule is opgenomen in de huurovereenkomst. Met deze clausule is vastgesteld met welk percentage de huurprijs jaarlijks omhoog mag gaan.
In het huurcontract staat dan ook vermeld hoe de huurprijs jaarlijks wordt verhoogd. Deze verhoging is meestal gebaseerd op de prijsindexcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Met de rekenhulp van het CBS kan je de aanpassingen van de huurprijzen berekenen voor woningen in de vrije sector.
De huurverhoging berekenen van een vrije sector woning is mogelijk als er een indexeringsclausule is opgenomen in de huurovereenkomst.
Geen indexeringsclausule in het huurcontract?
Wil je de huurverhoging berekenen, maar is er geen indexeringsclausule opgenomen in het huurcontract? De verhuurder bepaalt in dit geval zelf de huurverhoging. De verhuurder is hierbij niet gebonden aan een maximum huurverhoging.
Hierbij geldt wel dat de huurder alleen de huur mag verhogen in overeenstemming met de huurder. Verhuurder en huurder moeten bij overeenstemming een nieuw huurcontract tekenen.
Huurder niet akkoord?
Het kan voorkomen dat de huurder niet akkoord gaat met het nieuwe voorstel. In dat geval kan de verhuurder het huurcontract beëindigen om die reden. Gaat de huurder niet schriftelijk akkoord met de opzegging van het huurcontract? Dan kan alleen de kantonrechter het huurcontract beëindigen.
Voorbeeldbrief Huurcontract opzeggen
Fouten in de opzegging van de huur hebben juridische verstrekkende gevolgen, de opzegging kan bijvoorbeeld ongegrond worden verklaard door de rechtbank. Download daarom gratis de HuurrechtJuristen.nl voorbeeldbrief Opzeggen huurcontract door verhuurder.
Voorstel tot huurverhoging vrije sector woning
De verhuurder hoeft dus alleen een nieuw voorstel tot huurverhoging (een nieuw huurcontract) te maken als er geen indexeringsclausule in het contract is opgenomen.
Voorstel tot huurverhoging sociale huurwoning
Wil je als verhuurder van een sociale huurwoning de huur verhogen, dan moet je een paar belangrijke stappen ondernemen.
- Ten minste 2 maanden voordat de nieuwe huurprijs in zou gaan, moet het voorstel schriftelijk worden verstuurd
- In het voorstel staat de voorgestelde ingangsdatum
- In het voorstel staat de huidige huurprijs
- In het voorstel staat het percentage (of bedrag) van de wijziging
- Ook wordt de nieuwe voorgestelde huurprijs genoemd
- In het voorstel staat binnen welke termijn en op welke manier de huurder tegen het voorstel bezwaar kan maken
- Ook worden de gevolgen vermeld als de huurder geen bezwaar maakt
Als huurder bezwaar maken tegen de berekende huurverhoging
Huurders van een sociale huurwoning die het niet eens zijn met de huurverhoging, kunnen bezwaar maken bij de verhuurder. De huurder kan alleen bezwaar maken in een aantal gevallen. Wanneer huurder en verhuurder het niet eens worden, kan de Huurcommissie worden ingeschakeld.
Je weet nu hoe je de huurverhoging kan berekenen. Meer informatie over het verhuren van je woning? Schakel dan onze juristen in. Bij een geschil over de huurprijs van woningen is specialistische kennis van het complexe huurrecht en procesrecht van groot belang.