Verhuurders per 2021 verplicht om huurachterstand te melden
Verhuurders zijn per 1 januari 2021 verplicht om de huurachterstand van hun huurder bij de gemeente te melden. Doe je dit niet als verhuurder, dan kan dat nadelige gevolgen hebben. Een overzicht.
Update augustus 2022
Inmiddels hebben verschillende rechtbanken uitspraken gedaan over het niet-naleven van deze verplichting; de rechtbanken Limburg en Rotterdam hebben vorderingen tot ontruiming afgewezen. Om een ontruiming met succes te vorderen, is het dus noodzakelijk om de meldingsplicht na te komen.
Waarom huurachterstand melden?
Sinds 1 januari 2021 is de wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening gewijzigd. Een belangrijk doel van de nieuwe wetgeving is het voorkomen van huisuitzettingen. Daarom zijn alle verhuurders vanaf 1 januari 2021 verplicht om de huurachterstanden bij de gemeente te melden.
Een huurder met (terugkerende) huurachterstand? Bij Huurrechtjuristen.nl helpen we je verder. We hebben 15 jaar ervaring.
Wanneer moet ik als verhuurder de huurachterstand melden?
Betaalt jouw huurder niet? Dan hoef je als verhuurder niet direct de huurachterstand te melden. Je doet dit in de volgende gevallen:
- Als je eerder persoonlijk contact hebt gehad met de huurder over de opties om de huurachterstand te betalen en/of te voorkomen.
- Als je de huurder ook al hebt gewezen op schuldhulpverlening.
- En als je de huurder ten minste één keer een schriftelijke herinnering hebt gestuurd.
Na het zetten van deze stappen kan je de huurder aanbieden om zijn/haar contactgegevens door te geven aan de gemeente. De huurder moet hier uiteraard mee akkoord gaan.
Voorbeeldbrief huurachterstand nodig?
Heeft jouw huurder een huurachterstand? Zorg dan dat de brief die je hem of haar stuurt juridisch in orde is. Download onze voorbeeldbrief huurachterstand.
DownloadenSociale incasso
Door het uitvoeren van deze handelingen, span je je als verhuurder in om de huurachterstand stop te zetten of te voorkomen. Dit wordt ook wel een ‘sociale incasso’ genoemd.
Hoe meld je de huurachterstand bij de gemeente?
Je kan als verhuurder de contactgegevens van de huurder en de hoogte van de huurachterstand doorgeven bij het meldpunt van de gemeente (e-mailadres, website of webportal). Vraag bij je gemeente na hoe je dit precies doet.
Vooraf moet je een overeenkomst ondertekenen. Hiermee maak je afspraken over het veilig doorgeven van de persoonlijke gegevens van de huurder.
Let op: melding belangrijk bij rechtszaken
Bij Huurrechtjuristen.nl verwachten we dat rechters in hun uitspraken vaker zullen beoordelen of er een sociale incasso is uitgevoerd. Met andere woorden; of jij als verhuurder bovengenoemde 4 punten hebt uitgevoerd voordat je de rechtszaak aanspande.
Bij Huurrechtjuristen.nl verwachten we dat rechters in hun uitspraken vaker zullen beoordelen of er een sociale incasso is uitgevoerd.
Heb je als verhuurder geen sociale incasso uitgevoerd? Dan volgt er op dit moment nog geen sanctie. Wel bestaat er dus de reële mogelijkheid dat een rechter dit mee zal nemen in zijn of haar beslissing.
Vroegsignalering: snel melden huurachterstand
Het melden van de huurachterstand bij de gemeente, wordt vroegsignalering van schulden genoemd. Huurders wachten zelf namelijk te lang met het melden van schulden. Door de vroegsignalering wil de gemeente mensen met schulden eerder in beeld krijgen. Zo worden persoonlijke problemen, waaronder huisuitzettingen of persoonlijke faillissementen, voorkomen.
Een huurder met (terugkerende) huurachterstand? Neem contact op met Huurrechtjuristen.nl voor de mogelijkheden. We hebben 15 jaar ervaring.
Wat als ik de gegevens van mijn huurder niet mag doorgeven?
Wanneer de huurder niet akkoord gaat met het doorspelen van zijn gegevens, dan stopt het traject. Tip: leg de weigering van de huurder schriftelijk vast.
Problemen met jouw verhuurder? Bij een geschil over de huurprijs van woningen is specialistische kennis van het complexe huurrecht en procesrecht van groot belang. Schakel de juristen van Huurrechtjuristen.nl in. Bel 010 – 2681067