Veranderingen huurverhoging 2021: alle regels op een rij
Verhuurders van een sociale huurwoning mogen dit jaar de huur niet verhogen. Verhuurders van een vrije sectorwoning mogen dit wel, maar zijn gebonden aan een maximale huurverhoging. Alle regels op een rij.
Als verhuurder mag je wettelijk elk jaar de huurprijs van een woning verhogen. Dat is dit jaar anders. De huur van sociale huurwoningen mag niet worden verhoogd. Verhuur je een vrije sectorwoning, dan mag je de huur wel verhogen. Maar niet onbeperkt. We leggen uit hoe het zit.
Sociale huurwoningen: geen huurverhoging
Alle verhuurders van sociale huurwoningen moeten zich houden aan 0% huurverhoging. Hiermee worden de huurprijzen dus bevroren.
- Deze regeling geldt vanaf juli 2021 tot 30 juni 2022.
- Deze regeling geldt voor particuliere verhuurders en woningcorporaties.
- Dit geldt ook voor kamers, woonwagens en woonwagenstandplaatsen.
- Hoogte van (gezamenlijke) inkomen van huurder(s) speelt geen rol.
Meer informatie over het verhuren van je woning? Schakel dan de juristen van HuurrechtJuristen.nl in.
Vrije sectorwoning: beperkte huurverhoging
Verhuur je een vrije sectorwoning? Dan mag je normaal gezien per jaar zelf de hoogte van de huur bepalen. Maar dat is dit jaar ook anders. Sinds 1 mei 2021 geldt er een maximale huurverhoging van inflatie + 1 procentpunt. Voor 2021 betekent dit een maximale huurverhoging van 2.4%.
Belangrijk
- Als verhuurder ben je vanaf 1 mei 2021 drie jaar lang gebonden aan deze maximale jaarlijkse huurverhoging.
- Huur verhogen? Dat moet je met jouw huurder afspreken in een huurcontract.

Uitzondering
Heb je als verhuurder de woning gerenoveerd of verduurzaamd? Dan mag je:
- De huur van de sociale huurwoning wél verhogen
- De huur voor een vrije sector woning verhogen met meer dan 2.4%
Deze kosten moeten in redelijke verhouding staan tot de kosten die je als verhuurder hebt gemaakt. Uiteraard geldt voor sociale huurwoningen een puntensysteem waarmee je de hoogte van de huur kan bereken nog steeds.
Wat valt er onder renovatie/verduurzaming?
Let op: (groot)onderhoud valt niet onder renovatie/verduurzaming. Heb je dus de kozijnen vervangen of een buitenmuur geschilderd? Dan mag je niet de huur verhogen. Heb je een nieuwe badkamer geplaatst of een oude gaskachel vervangen door een cv-installatie? Dat valt wel onder renovatie. In dat geval mag je de huur wél verhogen.
Bekijk alle verschillen tussen groot onderhoud en renovatie.
Lees ook Wie betaalt de onderhoudskosten?
Voorstel huurverhoging vrije sectorwoning: houd hier rekening mee
Wil je de huur verhogen van de vrije sectorwoning? In het voorstel voor huurverhoging moet onder meer het volgende staan.
- De oude (kale huur) en de nieuwe huur
- De hoogte van de huurverhoging
- De dag waarop de huurverhoging ingaat.
- Hoe de huurder bezwaar kan maken tegen de huurverhoging.
Juridisch correcte brief
De juristen van HuurrechtJuristen.nl kunnen een brief sturen waarin de huurverhoging correct wordt aangezegd. Voor het opstellen van deze brief en het aangetekend versturen rekenen wij een vast tarief van € 95,00 excl. BTW.
Wat is de reden van deze nieuwe regels?
Tweede Kamerlid Nijboer diende in juni 2020 een wetsvoorstel in om huurders van vrije sectorwoningen te beschermen tegen hoge huurverhogingen. Tijdens, maar ook ná de coronacrisis. Omdat veel mensen door de coronacrisis minder inkomen hebben gehad, wil het kabinet voorkomen dat huurders in betalingsproblemen komen.
Problemen met jouw verhuurder? Bij een geschil over de huurprijs van woningen is specialistische kennis van het complexe huurrecht en procesrecht van groot belang. Schakel HuurrechtJuristen.nl in.